Meta tag Rel=nofollow & het lekken van pagerank meta nofollow tag

By in
568
Meta tag Rel=nofollow & het lekken van pagerank meta nofollow tag

Probeer er op te letten dat je geen pagerank lek hebt op je pagina’s. Wil je een link plaatsen maar niet de zoekmachine robot kwijtraken, plaats dan in de a href altijd de volgende extra tekst: meta tag rel=”nofollow”

Deze extra toevoeging in de broncode zorgt ervoor dat je geen pagerank meer lekt.

Er zijn verschillende meningen over het gebruik van de meta tag nofollow en er is zelf een do-follow groep opgericht. Op dit moment ziet het er naar uit dat de do-follow blogs en fora veel meer comments krijgen. En als er dan een linkje staat: jammer dan. Dit kleine uitgaande lek weegt niet op tegen de veel meer bezoekers en inkomende links.

Yahoo geeft aan de no-follow soms te negeren, Google heeft in de laatste 2 jaar al 3 keer een ander bericht hierover uitgegeven. Dan negeren ze het, dan toch weer niet en op dit moment is de stand dat Google “de nofollow laat mee-wegen”. Hoeveel en hoe zwaar is dit mee-wegen dan? Dat weten we zoals altijd niet. Wel lijken fora en blogs die overal nofollow toepassen weg te zakken in pagerank in serp. Maar zoals vaker met SEO “morgen kan alles weer anders zijn”.

Waarom de rel=”nofollow” meta tag gebruiken ?

De meta tag rel=nofollow is niet een echte metatag maar meer een html beschrijving. Deze wordt vooral gebruikt op blogs, fora en gastenboeken. Maar het kan ook perfect gebruikt worden op je website indien je niet wilt dat bepaalde links (intern of extern) worden gevolgd en zo ook je Pagerank meegaat. Met het toevoegen van de rel=nofollow vertel je de spiders eigenlijk dat die link daar mogelijk niet door jezelf werd geplaatst (in geval van blogs, fora enzovoort) en daarom niet noodzakelijk werd goedgekeurd. Dat wil niet zeggen dat de spiders die link als slecht gaan aanzien. Het geeft gewoon aan dat die link niet in verband staat met je eigen website. Je website kan en zal dus zeker geen schade oplopen mocht er ergens een link naar jouw site staan met een rel=nofollow.

LET OP: de enige juiste schrijfwijze is rel=”nofollow” en dus niet rev=”nofollow” of ref=”nofollow”

meta tag nofollow – Hoe te gebruiken ?

De rel=nofollow kan gebruikt worden voor tekstlinks (al dan niet met anker tekst) en afbeelding links. Hier onder een voorbeeld hoe te gebruiken bij een tekstlink:

<a href://www.testdomein.nl/pagina.html">Bezoek deze website</a>

Na het toevoegen van de meta tag nofollow zal het er zo gaan uitzien :

<a href://www.testdomein.nl/pagina.html" rel="nofollow">Bezoek deze website</a>

Als de google spider deze meta tag nofollow ziet staan dan zal Google:

  1. Deze link NIET volgen. Dit wil niet zeggen dat je pagina niet geïndexeerd kan/zal worden maar het zal niet via de meta tag rel = nofollow link zijn. Alle andere links die naar je pagina linken (zonder de nofollow) worden wel nog gevolgd.
  2. GEEN waarde geven aan de link met betrekking tot de Page Rank. De page rank is niks meer dan een stemming van externe sites naar je pagina. Hoe meer stemmen (links dus) naar je pagina verwijzen hoe groter de kans dat je hoogt komt te staan in de SERPS. De rel=nofollow zorgt ervoor dat die link geen stem krijgt. Meer over links en de kracht van het linken werd reeds eerder besproken.
  3. De ankertekst GEEN waarde geven. Linken naar een pagina met keywords die op die pagina en titel terug komen geven een extra waarde aan die link en de pagina dus is dit een ideale manier om links te krijgen. Met deze metatag zal Google geen waarde hechten aan die ankertekst.

Metatags – Waar te plaatsen ?

Uiteraard moet je metatags op alle pagina’s plaatsen, dus niet alleen de eerste index. Zorg er wel voor dat iedere pagina zijn eigen relevante tags krijgt, met zoekwoorden en begrippen die betrekking hebben op de inhoud. Het lijkt misschien veel werk om voor iedere pagina aparte metatags te verzinnen maar je zult zien dat het werkt.

Gebruik de Metatags Generator om juiste metatags te maken.

Metatags rel=”nofollow”  –  de belangrijkste zaken samengevat

De meta tag rel=”nofollow” wordt gebruikt door de spiders van de zoekmachines en helpt je soms tegen het lekken van Pagerank.

  1. Lees verder waarom metatags belangrijk zijn en wat doen zoekmachines er mee.
  2. Gebruik de metatags generator om juiste metatags te maken.
  3. Laat gratis je website analyseren en lees onze aanbevelingen.