Wat is de metatag DESCRIPTION - meta name description tag

By in
6198
Wat is de metatag DESCRIPTION - meta name description tag

Hoe vertel je de bezoeker in 2 of 3 regels wat ze allemaal op je website kunnen vinden? Dat doe je door gebruik te maken van de zogenaamde meta DESCRIPTION tag. Google spreekt vaak over de “Meta Description”, “Meta Descriptions” of “Meta description problems”.

Ook kom je de term Meta Snippets tegen. Eigenlijk is een Snippet het hele blokje informatie over 1 website in de lijst van zoek-resultaten.

Alle grote zoekmachines zoals Google, Yahoo en Bing nemen bijna altijd de description tag 1-op-1 over. En daarmee heeft het direct invloed op de vermelding bij de zoekmachines en dus het klik gedrag van surfers.

Hoe ziet zo’n meta description tag er uit?

Hieronder een basis voorbeeld van description broncode:

<meta name="description" content="text">

CTR & Ranking

Soms zijn er mensen die beweren dat de meta description (meta description tag) en de meta keywords absoluut niks met je ranking doen. Zogenaamde SEO experts roepen dat metatags dood zijn en dat Google metatags niet meer zou gebruiken. Zij slaan dan belangrijke punten over.  Niet alleen tonen bijvoorbeeld Google, Yahoo en Bing 1 op 1 je description metatag (description meta tag is de zogenaamde search snippet) maar door een betere en wervende tekst zullen ook meer mensen je vermelding aanklikken en dat geeft een hogere CTR. En laat dat nou weer verschrikkelijk belangrijk zijn voor je ranking en conversie! Je kan de description tag dus commercieel gebruiken!

 

zoekmachine-metatags

Zoekmachines zoals Google nemen de metatags 1-op-1 over. Mensen zoeken namelijk met:

Die kans wil je dus niet laten liggen!
Want een wervende, pakkende tekst zal zorgen voor meer kliks.

Voorbeeld van de meta description tag

Je kunt bijvoorbeeld de volgende metatag description (dat is dus een omschrijving) in de broncode van je website zetten en maak een relevante description tag voor iedere pagina.
Schrijfwijze kan zijn ( ” /> voor xml of “> voor html )

<meta name="description" content="Op onze website vind je alle informatie over het aanmelden van je website bij de zoekmachines. Wij helpen graag bij het maken van goede metatags.">

Het is belangrijk dat je belangrijke trefwoorden waar je graag op gevonden wilt worden, verwerkt in de DESCRIPTION tag. Hoe vaker een zoekmachine een bepaald trefwoord op de site aantreft, hoe beter zo’n woord gewaardeerd wordt door de zoekmachine spider. Je website zal dan ook eerder en op een hogere positie in de zoekindex getoond gaan worden.

Probeer iedere pagina van je website een unieke title, description en keywords tag mee te geven die slaan op de inhoud van die desbetreffende pagina. Iedere pagina krijgt dan een eigen unieke set van metatags. Een bezoeker zal bij een zoekopdracht direct vinden wat hij zoekt en komt ook gelijk op de juiste pagina binnen je website uit.

Maak van je meta description tag een pakkende wervende beschrijvende zin. Want zeg nou zelf, wat klik jij als eerste aan?

” Onze homepage “

of

” Banketbakker Jansen voor al uw luxe gebak en bruidstaarten – Gratis bezorging “

 

Belangrijk optimalisatie element:
Description Meta tag – Waar moet ik die neerzetten ?

Uiteraard moet je de metatags op alle pagina’s van je site plaatsen, dus niet alleen op de eerste index. Je plaatst de meta description tag in het zogenaamde head gedeelte van je website net na de titel.

Moet de meta description tag uniek zijn ?

Ja, dit is erg belangrijk. Zorg er voor dat iedere pagina zijn eigen relevante titel (de meta title tag) krijgt, met trefwoorden (de meta keyword tag) en begrippen die betrekking hebben op de inhoud. Het lijkt misschien veel werk om voor iedere pagina een aparte meta description tag te verzinnen maar je zult zien dat het werkt. Een goede wervende relevante meta description tag is ook van invloed op de CTR.

Of gebruik de Metatags Generator om juiste metatags te maken. En mocht het dan toch zo zijn dat de zoekmachines de tekst niet overnemen, lees dan de pagina over de uitzonderingen.

<meta name=”description” tag  samengevat

De meta name description tag gebruik je om de bezoeker in 2 of 3 regels te vertellen wat ze allemaal op de website kunnen vinden en verwachten. In deze zogenaamde snippets staat dus een heldere en relevante beschrijving van 1 pagina. Iedere pagina dient dus een eigen en unieke meta description tag te hebben. Soms lijkt het wel een mini-advertentie, een wervende regel tekst die mensen zal uitnodigen om aan te klikken.

Tip over de lengte van meta description naam

De lengte van de meta description tag is maximaal 200 karakters maar zoekmachines gebruiken meestal alleen de eerste 160 karakters. Maak dus een pakkende wervende zin die niet langer is dan 160 karakters en verwerk hierin een aantal belangrijke zoekwoorden
waar je op gevonden wilt worden.

  1. Lees verder waarom metatags belangrijk zijn en wat doen zoekmachines er mee.
  2. Gebruik de metatags generator om juiste metatags te maken.
  3. Laat gratis je website analyseren en lees onze aanbevelingen.

 

10 Comments

Comments are closed.