Google heeft alleen al in de afgelopen weken meer dan 50 wijzigingen doorgevoerd. Zo kwam er eerst de Panda update en niet veel later de Penguin update. Tussendoor verklaarde Google ook nog even de oorlog aan geparkeerde domeinen (of typefout domeinnamen en gekaapte domeinen zoals je wilt).
Met de hete adem van onder andere Facebook, LinkedIn en Bing in de nek zal Google proberen ons te blijven verleiden om gebruik te maken van deze grote zoekmachine !
Enkele belangrijke wijzigingen zijn:
Vergroting van de zogenaamde “index tier” met 15%. Google bouwt de resultaat pagina’s op uit verschillende elementen en verschillende indexen. Denk aan tekst, afbeeldingen of bijvoorbeeld video’s. Die samengestelde collectie is dus nu 15% groter.
Onder de codenaam “Bi02sw41” kwam een verbetering in hoe zoekwoorden meewegen en scoren in de ranking. Daarna kwam ook nog een extra controle op keyword stuffing. Dat is als je je website volzet met een paar woorden in de hoop zo de zoekmachines te misleiden.
Wijzigingen in de Taal
Ook gaat Google onder projectnaam “Suduko” aan de slag met betere land en taal herkenning van websites. Want een website kan relevant zijn in Nederland maar mede vanwege de taal onleesbaar zijn in Frankrijk. Tel daar de lokale zoekresultaten bij op en je zult begrijpen dat je als restaurant in Vlissingen nooit zult scoren bij Google in Zweden. Maar des te beter zal je gaan scoren als iemand (mobiel) zoekt in Zeeland naar een restaurant in de buurt.
Verder heeft Google nog een handvol kleine wijzigingen gedaan zoals bijvoorbeeld het meer laten meewegen van de versheid van een webpagina. Oude pagina’s kunnen een indicatie zijn dat het gaat om lagere kwaliteit. Door te kijken naar het verband (bijvoorbeeld een blog archief) kan Goole beter inschatten waar de pagina geplaatst zou moeten worden.
Wijzigingen in de titel
Als laatste heeft Google beloofd dat ze gaan proberen om de titel beter over te nemen. Google maakt dan hopelijk dus geen eigen samenvatting meer van de titel maar vertoont de titel gewoon 1 op 1. De title tag is niet een echte metatag maar een html tag. Maar dat maakt ‘m niet minder belangrijk en eigenlijk noemen we de titel altijd in 1 adem met de description en keywords metatags. De woorden html titel, html title, title tag of titel tag worden dan ook door elkaar gebruikt.
Eigenlijk alle zoekmachines zoals Google, Yahoo en Bing nemen uw titel 1-op-1 over. En daarmee heb je direct invloed op de vermelding bij de zoekmachines en dus op het klik gedrag van surfers. Bedenk altijd een pakkende titel voor iedere pagina van je website.
Meer weten over het gebruik van een titel: