Minder bezoekers? Miscchien getroffen door Google's nieuwe algoritme Penguin

By in
387

Het nieuwe Google algoritme Penguin is er op gericht om web spam beter te detecteren en tegen te gaan. De update is op 24 april uitgerold en sindsdien wordt er dus ook erg veel over gesproken op het web.
Naast de vorige update die de naam Panda had heeft Google er nu dus een tweede beestje bij, de Penguin.

Voor veel webmasters is ook deze update van het algoritme een probleem. Web hebben de afgelopen week veel vragen binnen gekregen over de Penguin update en Google’s strijdt tegen web spam.

Geen spam dankzij Google Penguin

De Google Penguin update is er met name opgericht om web spam nog beter en harder aan te pakken. Uiteindelijk wil Google spam helemaal uit roeien. Google Panda was er al op gericht om de zoekresultaten verser en vooral ook schoner te krijgen. Hiermee verdwenen lage kwaliteit websites en websites met bijvoorbeeld overgeschreven of magere content zoveel mogelijk uit de index te weren. De Penguin update is er echter speciaal opgericht om over (over)geoptimaliseerde websites aan te pakken.

 

Google hecht erg veel waarde aan een natuurlijke link opbouw. Google ziet verwijzende linkjes naar je website als ‘stemmen’ op je website of webpagina. Hierbij kijkt Google naar het aantal, de kwaliteit en de relevantie van de links. Hoe hoger het aantal kwalitatieve en relevante stemmen, hoe beter de positie in de zoekmachines. Heeft jouw site veel onnatuurlijke links, dan zal Google Penguin dit normaal gesproken signaleren en  ‘bestraffen’.

Een voorbeeld is 1 hoofdwebsite waar 1000 opgekochte domeinen op uit komen via een tussen-pagina. Maar kunnen ook betaalde links, blog spam in de reacties, gast blogs op twijfelachtige sites, artikel marketing of linkjes van gevaarlijke en twijfelachtige websites. De overeenkomende factor bij deze onnatuurlijke links is het linkprofiel met veel of alleen maar dezelfde anchorteksten.  Aangezien dit door Google wordt gezien als spam, is ook hier een natuurlijke variatie van belang.

Dalende bezoekers aantallen?

Heb je in de afgelopen periode een dalend bezoekers aantal geconstateerd, dan is de vraag ben je getroffen door een van de updates en zo ja, door welke. Het beste kun je eerst even je webmaster hulpprogramma bezoeken om te zien of Google je een minder plezierig berichtje heeft gestuurd. Daarnaast is het verstandig om je website statistieken te beoordelen. Is er inderdaad een flinke dip opgetreden in zoekverkeer via Google en zit die dip rond 19 of 24 april. Zo ja, dan ben je dus geveld door een Panda of een Penguin.

Hulp nodig? Neem dan contact op via het onderstaande formulier.

 

[si-contact-form form=’1′]

One Comment
  1. Net als met de panda update, geld nu hetzelfde principe.
    Wanneer je originele content hebt en de keywords staan op de juiste plaats dan is de basis in orde.

    Indien je bezig bent geweest met linkbuilding op een natuurlijk manier, dus zonder geautomatiseerde software, dan zal het effect van de penguin update, minimaal zijn.

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *