Is het tijd voor ontbundelen? Het opsplitsen van Google

By in
379

De Duitse overheid wil dat Google transparanter is over het zoekalgoritme waarmee Google webpagina’s indexeert en presenteert aan de overgrote meerderheid van de Europese internetters.

“Als een zoekmachine zo’n invloed heeft op economische ontwikkeling, is dat een probleem dat moet worden aangepakt”, zegt de Duitse minister van Justitie Heiko Maas in een interview met de Financial Times.

Het is onwaarschijnlijk dat Google meer details wil vrijgeven over zijn algoritme. Dit ‘geheime recept’ is door het bedrijf altijd zorgvuldig bewaakt.

google-vs-eu

Regelmatig maakt Google veranderingen in het algoritme die soms grote veranderingen hebben voor de vindbaarheid van bepaalde sites. Google wordt door de Europese Commissie onderzocht voor machtsmisbruik, omdat concurrenten minder goed vertegenwoordigd zouden worden in de zoekresultaten.

Meermaals leek het onderzoek een conclusie te hebben bereikt, maar schikkingsvoorstellen van Google zijn inmiddels drie maal afgewezen. Eurocommissaris Joaquín Almunia (Mededinging) zal het onderzoek daarom overdragen aan zijn opvolger Margrethe Vestager, die in november begint.

Voorzorgsmaatregelen

Maas zegt zich zorgen te maken over de “buitengewone” macht die Google kan uitoefenen over consumenten en andere marktpartijen. “We weten, omdat we allemaal het internet gebruiken, dat degene die niet bovenaan de zoekresultaten staat, eigenlijk niet bestaat – als ik een klein beetje mag overdrijven.”

“We moeten nadenken over welke voorzorgsmaatregelen we nemen zodat deze macht niet wordt misbruikt”, aldus Maas.

Het opsplitsen van Google in meerdere onafhankelijke bedrijven, het zogenoemde ‘ontbundelen’, ziet Maas als een “laatste uitweg”. Hij zegt liever een overeenkomst met Google te sluiten die dit voorkomt.

2 Comments
Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *