Bij het ontwikkelen van websites maken sitebouwers steeds vaker gebruik van zogenaamde AJAX request. Via een AJAX request kan je een pagina inladen zonder de browser te refreshen. Dit heeft veel voordelen voor onder andere de (laad)snelheid en usability van een webpagina. Normaal gesproken kan Google deze content niet opnemen in de zoekmachines omdat dit eigenlijk verborgen zit in de zichtbare webpagina.
Hiervoor is een speciale metatag bedacht, de meta name fragment. Door een paar aanpassingen te maken aan de website is het gewoon mogelijk om een webpagina met AJAX content te laten indexeren in Google. Daarom is de invloed van deze tag een beetje. Gebruik je veel AJAX elementen kan de invloed zelfs heel veel zijn.
<meta name="fragment" content="!">
Dynamische content begint een steeds grote rol te spelen bij het ontwikkelen van een website. Met frameworks zoals bijvoorbeeld jQuery, Prototype of MooTools wordt het ook steeds makkelijker om een AJAX request te maken en zo snel content in te laden op een website.
Google ondersteunt het gebruik van metatags en heeft zelf een duidelijke handleiding hiervoor geschreven. Het bekende # hekje-teken wordt dus vervangen met #!
Voorbeeld metatag fragment
Samengevat doorloop je de volgende 4 stappen
1) Verander het # teken in de url naar #!Door deze verandering door te voeren vertel je tegen de spider crawler van de zoekmachines dat de AJAX content is geoptimaliseerd om geïndexeerd te worden. De crawler zal nu zelf de benodigde stappen ondernemen om de AJAX request aan te roepen.
Het ophalen van URL’s met _escaped_fragment_De crawler wijzigt elke AJAX-URL zoals
http://www.voorbeeld.nl/ajax.html#!value
in
http://www.voorbeeld.nl/ajax.html?_escaped_fragment_=value.
2) Zo kan je in de code onderscheid maken tussen een gebruiker en een zoekmachine. Dit zijn natuurlijk geen zoekmachine vriendelijke URL’s en je wilt dan ook niet dat Google ze op deze manier indexeert. Deze pagina zou je dus kunnen doorsturen naar www.voorbeeld.nl/ajax/value via een 301-redirect.
3) Pagina’s zonder het #! tekenIn sommige gevallen is het niet mogelijk of overbodig om het #! teken te gebruiken. Om pagina’s zonder hashfragmenten te laten indexeren is er een speciale metatag en daar gaat deze pagina over. Deze moet aan het head-gedeelte van de HTML-code van je pagina worden toegevoegd. De metatag is als volgt opgemaakt:<meta name="fragment" content="!">
4) Instellen van je sitemapCrawlers doorlopen je website o.a door de sitemap te volgen. De url van je AJAX pagina’s kunnen ook worden opgenomen in je sitemap met juiste url: www.voorbeeld.nl/ajax.html#!value
Metatags – Waar zet ik ze ?
Uiteraard moet je de metatags op alle pagina’s plaatsen, dus niet alleen op de eerste index pagina. Je plaatst de meta abstract tag in het zogenaamde head gedeelte van je website, net na de titel.
Gebruik de Metatags Generator om juiste metatags te maken.
<meta name=”fragment” tag samengevat
De meta name=”fragment” tag kan gebruikt worden om pagina’s met AJAX volledig bij de zoekmachines te laten indexeren.
- Lees verder waarom metatags belangrijk zijn en wat doen zoekmachines er mee.
- Gebruik de metatags generator om juiste metatags te maken.
- Laat gratis je website analyseren en lees onze aanbevelingen.