De Dublin Core is een set standaarden voor het Resource Description Framework (RDF) dialect van de Extensible Markup Language (XML). Dublin Core is een werkinstrument dat wordt gebruikt om metadata toe te voegen aan een webpagina. Het is zo genoemd omdat het idee geboren werd op de eerste bijeenkomst van metadata- en web specialisten in het dorpje Dublin (Ohio) in de Verenigde Staten. Er is daarbij rekening gehouden met de uitwisselbaarheid met metadata standaarden voor andere toepassingen, zoals archivering.
Deze metadata heeft vrijwel geen invloed op je ranking. Wel is het zo dat als webpagina beter gearchiveerd kunnen worden, ze beter gevonden kunnen worden. En hoe vaker een pagina gevonden is, hoe hoger je ranking. Vandaar dus dat wij deze metadata waarderen met bijna geen invloed. Wel is het zo dat bij zoekmachine optimalisatie alle kleine beetjes helpen! 1% meer bezoekers kan leiden tot meer omzet. Denk hier altijd aan!
Het gebruik van Dublin Core Metadata
De eerste standaard die werd gepubliceerd is de Dublin Core Metadata Element Set. Die bestaat uit 15 optionele metadata-elementen die willekeurig kunnen worden herhaald of weggelaten.
|
|
Waarom Dublin Core metadata?
- Dublin Core is een standaard die gericht is op het verbeteren van de vindbaarheid van bronnen.
- Het is eenvoudig te implementeren en te laten indexeren.
- Het gebruik ervan bevordert vindbaarheid, interoperabiliteit en standaardisatie van bronnen.
- Dublin Core heeft een internationaal toepassingsgebied, is relatief eenvoudig van opzet en geschikt om te gebruiken in combinatie met andere, meer complexe metadata standaarden, zoals Record Keeping Metadata, Topic Maps en de Web Ontology Language (OWL).
Voorbeelden van de Dublin Core Metadata
<meta name="dc.language" CONTENT="NL">
<meta name="dc.source" CONTENT="http://www.uw-domein.nl/">
<meta name="dc.relation" CONTENT="http://www.andere.com/">
<meta name="dc.title" CONTENT="Een titel">
<meta name="dc.keywords" CONTENT="nog meer keywoorden">
<meta name="dc.subject" CONTENT="de inhoud">
<meta name="dc.description" CONTENT="Extra beschrijving">
Metatags – Waar te plaatsen ?
Uiteraard moet je metatags op alle pagina’s plaatsen, dus niet alleen de eerste index. Zorg er wel voor dat iedere pagina zijn eigen relevante tags krijgt, met zoekwoorden en begrippen die betrekking hebben op de inhoud. Het lijkt misschien veel werk om voor iedere pagina aparte metatags te verzinnen maar je zult zien dat het werkt.
Gebruik de Metatags Generator om juiste metatags te maken.
<meta name=”dc.waarde – de belangrijkste zaken samengevat
- Lees verder waarom metatags belangrijk zijn en wat doen zoekmachines er mee.
- Gebruik de metatags generator om juiste metatags te maken.
- Laat gratis je website analyseren en lees onze aanbevelingen.