Google, Bing en Yahoo ondersteunen het gebruik van de canonical tag in de broncode.
Wat is het probleem: stel je hebt een website pagina met de volgende denkbeeldige URL:
- a) www.bedrijfsnaam.nl/page-id=123?/size12/~dyn987
En de inhoud van deze pagina staat ook op:
- b) www.bedrijfsnaam.nl/pagina/123/size12/type987
De URL uit regel a) is vaak het resultaat van CMS-systemen met onvriendelijke URL. De URL uit voorbeeld b) is wel goed voor de zoekmachines, leesbaar en spiderbaar alleen is er 1 probleem: je hebt dubbele inhoud. Twee verschillende URL’s maar wel dezelfde inhoud. De 1 linkt naar a en de ander naar b. Daardoor lek je ook nog pagerank.
Wat is rel=”canonical”
Deze extra toevoeging in de broncode zorgt er voor dat zoekmachines begrijpen wat de hoofdpagina is als er sprake is van dubbele inhoud. Door betere sturing naar de belangrijkste pagina zal ook de pagerank beter op de juiste pagina toegepast gaan worden. En dat is weer goed voor je ranking en vermelding.
In ons voorbeeld komt dan dus op de pagina uit voorbeeld a) de volgende tekst in de broncode, in het head gedeelte van je site:
<link rel="canonical" href="www.bedrijfsnaam.nl/pagina/123/size12/type987" />
De in de canonical link aangegeven pagina zal dan worden geïndexeerd. Ook zal een zoekmachine aan deze pagina de hoogste autoriteit toekennen. De canonical link werkt als hint voor de zoekmachines, dit betekent dat de canonical link niet per definitie door de zoekmachine word overgenomen of gevolgd.
Waarom de rel=”canonical” tag gebruiken ?
De rel=canonical is niet een echte metatag maar meer een html beschrijving. Met het toevoegen van de rel=canonical vertel je de spiders eigenlijk welke pagina de hoofdpagina is als er dubbele inhoud ontstaat. Dat wil niet zeggen dat de spiders de andere pagina als slecht gaan aanzien. Ook staat er geen straf op het hebben van dubbele content. Dat verhaal is een mythe.
De bekende online nieuwspagina CNN gebruikt de canonical tag:
http://www.money.cnn.com/today/verhaal-xyz is het zelfde als
http://money.cnn.com/verhaal-xyz
Maar je wilt o.a. 1 uniforme URL en je wilt geen pagerank lekken en juiste inkomende links opbouwen.
<link rel="canonical" href="http://money.cnn.com/verhaal-xyz">
Extra uitleg over “wat is nou dubbele content” ?
Dubbele content of duplicate content bestaat in verschillende vormen. Je kan dubbele content op 1-en-dezelfde website hebben of je kan dubbele content verspreid over meerdere websites hebben. Duplicate content kan zomaar ontstaan Als jij een bijzonder interessant verhaal schrijft over “wintersneeuw en de NS” en 10-tallen sites nemen dit verhaal over met bronvermelding, dan ontstaat er duplicate content. Jij kan en mag daar nooit straf of een penalty voor krijgen.
Maar als je zelf 1 en hetzelfde verhaal 10 of 100 keer op het internet zet, op verschillende sites met het doel de zoekmachines te misleiden of te manipuleren, dan verdient dit “straf” oftewel een zoekmachine penalty.
Dan is er ook nog duplicate content op het internet in de vorm van RRS feeds, nieuws, twitter, re-tweet enzovoort. Soms kan je er weinig aan doen als het op een normale manier ontstaat.
- Duplicate content door organische overname = geen probleem en geen straf
- Duplicate content door een cms of blogsoftware = niet goed, moet je oplossen maar ook hier geen straf, dat is een mythe.
Wat natuurlijk wel een probleem is, is het verwateren van informatie. Als bepaalde informatie slechts op 1 website pagina te vinden is, dan zal die pagina van die website scoren bij de zoekmachines. Is informatie op tientallen plekken te vinden dan zal het gaan verwateren. Je bent dan niet meer uniek met je inhoud.
Hoe moet je rel=”canonical” gebruiken ?
De rel=canonical kan gebruikt worden in de broncode:
<link rel="canonical" href="url" />
De url van een canonical link mag relatief zijn. Echter raden wij aan om gebruik te maken van absolute links om eventuele problemen te voorkomen. De canonical link mag echter alleen linken naar een pagina op hetzelfde domein.
Metatags – Waar te plaatsen ?
Uiteraard mag je de metatags op alle pagina’s plaatsen, dus niet alleen de eerste index. Zorg er wel voor dat iedere pagina zijn eigen relevante tags krijgt, met zoekwoorden en begrippen die betrekking hebben op de inhoud. Het lijkt misschien veel werk om voor iedere pagina aparte metatags te verzinnen maar je zult zien dat het werkt.
rel=”canonical” – de belangrijkste zaken samengevat
De rel=”canonical” wordt gebruikt door de spiders van de zoekmachines en zoekmachines als er dubbel inhoud staat om te bepalen welke inhoud (url) het belangrijkste is.
- Lees verder waarom metatags belangrijk zijn en wat doen zoekmachines er mee.
- Gebruik de metatags generator om juiste metatags te maken.
- Laat gratis je website analyseren en lees onze aanbevelingen.