De title tag is niet een echte metatag maar een html tag. Dat maakt ‘m niet minder belangrijk en eigenlijk noemen we de titel altijd in 1 adem met de description en keywords metatags.
De woorden html titel, html title, title tag of titel tag worden dan ook door elkaar gebruikt. Het is de eerste regel die een bezoeker ziet in de zoekmachines: de eerste indruk is de beste!
Eigenlijk alle zoekmachines zoals Google, Yahoo en Bing nemen de titel 1-op-1 over. En daarmee is er direct invloed op de vermelding bij de zoekmachines en dus op het klik gedrag van surfers. Bedenk altijd een pakkende titel voor iedere pagina van je website en
probeer daar kort uit te leggen waar de pagina over gaat.
De titel is de eerste (meestal aanklikbare) regel die je ziet bij een zoekmachine vermelding. Het beste is om de titel niet langer te maken dan 100 karakters. De eerste 65 karakters zullen meestal vertoond worden. Zie de titel maar als een korte reclame zin die mensen zal moet aanspreken.
<title>relevante pakkende en wervende zin</title>
Kijk maar naar het onderstaande title tag voorbeeld:
de Titel (title tag) om de conversie van je website te optimaliseren
Het is een kwestie van 1-2-3 ! Mensen zoeken namelijk met :
- tref- of zoekwoorden, als resultaat komt dan de
- titel in beeld. Dat is die blauwe aanklikbare regel met daaronder de
- description metatag. De wervende tekst om de bezoeker over te halen om aan te klikken.
Zoekmachines gebruiken de titel om de relevantie te bepalen met de trefwoorden (keywords). Besteed daarom ook tijd aan een pakkende en wervende titel. De titel staat altijd bovenin de broncode. Bekijk het eenvoudige voorbeeld hieronder:
<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN">
<html>
<head>
<title>Mijn Testpagina</title>
</head>
<body>
Hier staat een test tekst
</body>
</html>
Visitekaartje van je website: de titel
De titel is als het ware je visitekaartje, de eerste indruk die mensen krijgen en die ze moet overhalen om jouw site aan te klikken en niet die van de concurrent.
Kijk maar naar de onderstaande 4 voorbeelden. Welke vermelding bij een zoekmachine klik je eerder aan?
Homepage
Welkom bij Jansen BV
Jansen Kabels online webwinkel
Alle soorten kabels voor radio en tv | online bestellen = volgende dag in huis
Uiteraard is de laatste titel het beste. Let ook op het gebruik van bijvoorbeeld het pipe-teken | Een pipe is het recht opstaande streepje dat meestal boven de enter op je toetsenbord zit. Hierdoor geeft het visueel een scheiding aan. Vergeet niet dat mensen teksten scannen en niet lezen. Dus ga experimenteren met de titel en probeer uit welke titel de meeste kliks en de beste conversie geeft. Want het kan altijd beter:
Alle soorten radio & tv kabels | vandaag bestellen = morgen in huis
Of benadruk wat jouw bedrijf of webdienst nou juist uniek maakt:
Alle soorten radio & tv kabels op voorraad | niet goed geld terug
Belangrijk is dat de titel ook de aanklikbare regel is. De titel heeft invloed op het klik gedag van mensen. En dus is het verschrikkelijk belangrijk om een goede titel te verzinnen. Voor iedere pagina op je site maak je een aparte titel. Hier gaan veel (hobby) site bouwers ook altijd de mist mee in. Door het gebruik van een template staat overal dezelfde titel. Daardoor verdwijnen je kansen in de zoekmachines als sneeuw voor de zon.
- herhaal nooit zoekwoorden in een titel
- gebruik karakters voor leesbaarheid zoals () * en |
- zet een call-to-action in de titel. Zet aan tot de klik, vraag om de order!
Hoe lang mag de title tag zijn?
Het beste is om de titel niet langer te maken dan 100 karakters. Hou er wel rekening mee dat meestal alleen de eerste 65 karakters getoond zullen worden. We komen aan dit gemiddelde getal op basis van de volgende waardes:
- 66-69 karakters – Google
- 64-65 karakters – Yahoo
- 67-72 karakters – Bing
Gemiddeld genomen : plaats altijd de belangrijkste informatie van de titel in de eerste 65 karakters.
De basis voor het meest optimale formaat is dan:
Belangrijkste Keyword – Tweede Keyword | Merknaam
of
Merknaam | Belangrijkste Keyword en Tweede Keyword
De HTML Title tag – Waar zet je die dan?
Uiteraard moet je metatags op alle pagina’s plaatsen, dus niet alleen op de eerste index pagina. Zorg er wel voor dat iedere pagina zijn eigen relevante title tags krijgt, met trefwoorden en begrippen die betrekking hebben op de inhoud. Je plaatst de title tag in het zogenaamde head gedeelte van je website.
In de zoekmachines verschijnt de titel dan als eerste regel in het resultaat overzicht. Verder zie je de Titel-Tag verschijnen in de linker bovenhoek van je webpagina. De titel moet tot verder klikken leiden!
Gebruik de Metatags Wizard om juiste metatags te maken.
De <title> </title> tag samengevat
De title tag is niet een echte metatags maar een html tag. Dat maakt ‘m echter niet minder belangrijk! De title tag gebruik je om de bezoeker in maximaal 100 karakters te vertellen wat ze allemaal op de site kunnen vinden en verwachten.
- Lees verder waarom metatags belangrijk zijn en wat doen zoekmachines er mee.
- Gebruik de metatags generator om juiste metatags te maken.
- Laat gratis je website analyseren en lees onze aanbevelingen.