Over Google, het gebruik en de invloed van Metatags is al heel veel geschreven. Maar toch zetten we nog even de belangrijkste zaken op een rij en geven wat aanvullende tips voor het gebruik van metatags bij Google.
Google neemt de titel en de description tag vrijwel altijd 1 op 1 over (er is een uitzondering) dus benut deze kans om relevante informatie te tonen.
Haal zo je toekomstige klanten over om op jouw vermelding te klikken. Nogmaals, het moet wel relevant zijn, dus misbruik dit niet.
Het is een kwestie van 1-2-3 ! Mensen zoeken namelijk met :
- (A) trefwoorden, als resultaat komt dan de
- (B) titel in beeld. Dat is die blauwe aanklikbare regel met daaronder de
- (C) description meta tag. Het wervende tekstje om je over te halen om te klikken.
Google webmaster Tools
Google kent veel online ondersteuning bijvoorbeeld met het bekende Webmaster Tools programma.
Door je hiervoor aan te melden krijg je een schat aan informatie. Al deze informatie staat bij Google maar wij vragen speciale aandacht voor de volgende functies.
Door op de knop “Diagnostics” te klikken geeft Google aan welke meta description tag dubbel is, welke er te lang zijn en welke er te kort zijn voor goed gebruik. Ook krijg je informatie over ontbrekende title-tags, dubbele titels en welke titel te kort is voor goed gebruik. Eigenlijk moeten al deze getallen dus op 0 staan.
Als nou ondanks het maken van een goede meta description tag Google toch een andere tekst laat zien, lees dan de oplossing over de NOODP tag eens door.
Google maakt ook gebruik van de SiteMap. Hoe je een sitemap kunt maken staat beschreven op www.xml-sitemaps.nl
Link
Een tweede belangrijke functie is de manier waarop de Googlebot je website ziet. Wat zijn inkomende links en hoe ziet de spider bot van Google die inkomende links. Zinnen en zinsdelen, trefwoorden en inhoud worden allemaal meegewogen.
Al deze informatie vind je bij Google op de volgende pagina:
http://www.google.com/webmasters/tools
Nog steeds twijfels ? Ben je nog steeds niet overtuigd?
Omdat zelfbenoemde experts of 13 jarige goeroes er lustig op los bloggen en met zo veel stelligheid onzin van elkaar overschrijven is het misschien handig om gewoon te lezen wat er bij Google staat in het Webmaster Hulpprogramma van Google:
› Help-artikelen › Mijn site en Google › Google-vriendelijke sites maken › Site-inhoud › Metatags
http://www.google.com/support/webmasters/bin/answer.py?hl=nl&answer=79812
Google vriendelijke sites maken = metatags. Veel duidelijker kan het toch niet zijn! Als je bij Google gevonden wilt worden is het verstandig om de richtlijnen van Google te volgen.
Metatags – Waar zet ik die in mijn website ?
Uiteraard moet je de metatags op alle pagina’s plaatsen, dus niet alleen op de eerste index pagina. Zorg er wel voor dat iedere pagina zijn eigen relevante tags krijgt, met trefwoorden en begrippen die betrekking hebben op de inhoud. Het lijkt misschien veel werk om voor iedere pagina aparte metatags te verzinnen maar je zult zien dat het werkt.
Hoe lang het vervolgens duurt voordat Google de informatie uit de metatags overneemt is moeilijk te zeggen. Google spidert je website sneller naarmate je website actueel is, vaak nieuwe informatie heeft, nieuwe pagina’s en ook inkomende links hier naar toe tellen weer mee. Er zijn websites die Google maar 1 keer in het kwartaal zal sprideren maar bijvoorbeeld nieuwswebsites komen vaak binnen een minuut al in de index voor. Hoe lang het duurt voordat metatags verschijnen in Google is dus moeilijk te zeggen maar reken op een paar weken voor een gemiddelde website.
Meer over Google en Metatags
Lees meer over hoe Google omgaat met je metatags, hoe je je kan aanmelden en welke speciale metatags Google zelf gebruikt.