Je wilt uiteindelijk een druk bezochte website. Dus denk goed na over de naam van je website. De domeinnaam moet makkelijk in het gehoor liggen en makkelijk te typen zijn.
Denk ook na over de toekomst van je site. Het zal niet de eerste keer zijn dat een merk na verloop van tijd van naam verandert.
Wie kent er nog “de Gruiter” en “het snoepje van de week”, van Gend & Loos of wie weet nog hoe “M&M’s” vroeger heette.
En bij zo’n verandering kan dan soms al het werk van jaren om bij de zoekmachines te scoren ineens te niet worden gedaan.
Zoekmachines kijken ook naar de ouderdom van een domeinnaam. Een website die al jaren actief is met regelmatig nieuws en updates, een actieve website met relevante metatags zal dus beter scoren dan een website die vorige week is begonnen. Soms kan het dus nut hebben om een oude, ongebruikte domeinnaam aan te kopen. Maar pas op: is de naam in het verleden gebruikt voor bijvoorbeeld porno dan kan je naam op een zwarte lijst staan! Laat dit altijd onderzoeken door je provider.
Uitstraling van je website
Soms is het dus slimmer om een nieuwe dienst als sub-naam aan te bieden dan om een hele nieuwe naam in de markt te zetten. Neem een voorbeeld aan KPN of IBM. KPN gebruikt bijvoorbeeld voor adsl diensten www.kpn.com/adsl dus met een / en dan de naam dienst. Of neem als voorbeeld IBM die voor Nederland gebruikt maakt van www.ibm.com/nl in plaats van een nieuwe naam. Ook de bekende nieuwssite nu.nl heeft nu.nl/weer of nu.nl/internet en heeft niet gekozen voor nu-weer.nl of nu-internet.nl als combinatie.
Nut van meerdere domeinnamen
Eén duidelijke domeinnaam = één heldere uitstraling.
Alle onderwerpen en de diverse sub pagina’s grijpen terug op deze belangrijke hoofd domeinnaam. Kortom, maak een zorgvuldige afweging. Wil je echt een aparte thema-site of heb je een fantastische domeinnaam voor een actie die lekker in het gehoor ligt, dan gerust een nieuwe domeinnaam inzetten. Maar hou in gedachte dat teveel domeinnamen geen nut hebben.
En koop je een verkeerd-gespelde domeinnaam er bij, zorg er dan voor dat je een goede verwijzing maakt. Je wilt klanten behoeden voor een typefout, domeinkapers geen kans geven, maar je wilt je bezoekers ook niet onnodig verwarren.
Zoekmachines waarderen een relevante domeinnaam beter. Dus ben je schilder en heet je Karel noem de website niet “karels-homepage.nl” maar kies voor een relevante naam zoals in dit voorbeeld “schilder-karel.nl” dat zou een betere domeinnaam zou zijn. En werk je in Nederland, kies dan een .nl domein. De zogenaamde landen extensie (.nl .com .be enzovoort) van een domein is ook van invloed op je ranking.
Stap nummer 3 – Optimalisatie van het ontwerp