Stap 3 - Optimalisatie van het ontwerp

By in
383
Stap 3 - Optimalisatie van het ontwerp

Het ontwerpen van een site is een vak apart. Wat wil je overbrengen op de klant?

Hou bij het ontwerp altijd in gedachte K.I.S. = Keep It Simple.

Je wilt informatie verschaffen dus zorg er voor dat er niet al te veel toeters en bellen op je site staan. Uiteindelijk wil je dat iedereen je site kan bezoeken dus maak geen gebruik van exotische plug-ins en ondanks ADSL en breedband, wees zuinig met het gebruik van flash, java en andere scripting.

15-Light-Bulb-iconNeem een voorbeeld aan top-websites. Altijd staat het menu aan de zijkant. Waarom? Omdat dit nou eenmaal het beste werkt. Er zijn na al die jaren internet vaste waarden ontstaan. We hebben in de normale wereld bepaalde zaken bewust en onbewust met elkaar afgesproken: rood is stoppen, water is nat en op een kaart is het noorden altijd boven. Zo zijn er vaste waardes ontstaan op internet. Linkjes zijn blauw en aanklikbaar.

Neem eens een voorbeeld aan Google: helder en kaal, dat is wat de internetters op prijs stellen. Vergeet ook niet dat zoekmachines nog steeds normale tekst prefereren boven image-tags en flash inhoud. Zorg er ook voor dat iemand die vanuit een zoekmachine op je site uitkomt direct de informatie kan vinden en ook verder kan navigeren over de site. Framesets zijn leuk maar binnen een frame uitkomen en vervolgens door een zogenaamd java handigheidje de bezoeker weer naar de indexpagina brengen. Lijkt leuk, maar dan heb je eindelijk een bezoeker in je digitale winkel, gooi je ‘m terug naar de voordeur. Niet echt de bedoeling. Zorg ervoor dat de site schoon en up-to-date blijft. Kerst aanbieding 2014 kan echt niet meer….

Controleer de broncode !

Niets is erger dan een website met typefouten in de bron. De Telegraaf, CNN, omroep.nl, wehkamp, markplaats, dell, geen van allen lieten zij hun website bouwen door het bekende mannetje, neefje of vriendje. Gebruik dus een goede HTML validator of nog beter: laat de  site bouwen door een professioneel bedrijf.

html validator - maak geen fouten in uw broncode

Pay peanuts, get monkeys

Snelheid is belangrijk. Zorg er voor dat je site in één seconde in beeld staat. Wist je dat na 4 seconden 10% van de bezoekers afhaken en verder klikken? Trage sites hebben soms als oorzaak oude en trage servers. Het leek allemaal zo leuk en goedkoop, wederverkoper van een bedrijfje in Amerika, hosting voor weinig, geinig-voor-weinig, het is toch allemaal het zelfde? Fout! Kies voor fatsoenlijke providers met kwaliteit. Als je door je oude en trage provider 10% van de klandizie mis loopt, wat bespaar je dan werkelijk? Die 10% maken echt het verschil.

Stap 4 – Optimalisatie van de pagina’s

Overige Stappen

One Comment

Comments are closed.