Google negeert metatags in ranking - Of toch niet ?

By in
903
Google negeert metatags in ranking - Of toch niet ?

Op internet zijn op diverse fora en blogs nog steeds artikelen te vinden die stellen dat Google de metatags negeert. Hoe komen mensen er nou toch bij om dit te stellen? Hoe komt het dat zonder goed te lezen (en te luisteren) heel veel mensen het bericht zomaar overnemen, van elkaar overschrijven en verkeerde informatie de wereld in helpen.

Heel simpel: het originele bericht was in het Engels. En het is blijkbaar nog steeds lastig om dit goed te begrijpen. Het begon met een YouTube filmpje van Matt Cutts, programmeur bij Google. En het onderwerp is misbruik van trefwoorden, de keyword-metatag.

Oordeel zelf !

Bekijk het filmpje van Matt Cutts en lees daarna hoe mensen zijn woorden verkeerd vertalen of er zelf een heel ander verhaal van maken. Het enige dat hij zegt is “Google does not use the keywords meta tag in web ranking”. Niets meer en niets minder. De rest is er bij verzonnen door zogenaamde experts…

 

Google does not use the keywords meta tag in web ranking

Google gebruikt dus niet de meta-tag keywords voor ranking. Dat is het bericht, niets meer, niets minder.

Q: Does this mean that Google ignores all meta tags?
A: No, Google does support several other meta tags.

Het klopt dus niet als zogenaamde experts schrijven dat Google meta tags negeert. En omdat heel veel mensen van elkaar overschrijven en stukjes tekst klakkeloos overnemen is het verhaal zogenaamd bekend. Tref- of zoekwoorden, dus keywords, zouden niet meer werken. En omdat het stukje slecht is overgeschreven maakte men er maar gelijk van dat metatags totaal dood zijn.

15-Light-Bulb-iconMaar waarom beweren de ‘zoekmachine experts’ zoals bijvoorbeeld Eduard Blacquière op dutchcowboys, Maarten van Vulpen van Liones of Gladior dat meta tags totaal niet meer werken en geen nut of invloed meer hebben? Hoe komen ze aan deze wijsheid? Het zijn toch experts en die schrijven toch nooit onzin? Hoe zit dat?

Heel simpel: omdat al die zelfbenoemde experts van elkaar foute informatie overschrijven. Zogenaamde seo experts zouden voorzichtiger moeten zijn met hun autoriteit en niet een zogenaamde eigen blog vullen met overgeschreven uitlatingen die niet kloppen of semi spectaculaire koppen. Want als je goed leest bij die zelf benoemde goeroes zie je dat ze allemaal dezelfde tekst zo kopiëren naar hun eigen blog.

Kijk gerust bij Google Webmasters Hulp pagina’s wat Google er zelf over te zeggen heeft. Google maakt gebruik van metatags en beveelt onder andere het gebruik van een goede titel en description tag aan. Ook bestraft Google misbruik van keywords. Laat je dus niet verwarren door die zogenaamde seo experts… Meestal proberen deze experts hun eigen dure oplossingen te verkopen. En zij hebben er alle belang bij om je niet te vertellen dat het gebruik van al die metatags helemaal gratis is.

 

En wat zegt Google zelf?

Vraag: Gebruikt Google ooit de ‘Keyword’ metatag in zijn positionering systeem?
Antwoord: Nee. Google is wel in staat om overeenkomende metatags te herkennen, ofwel de metatags te matchen. Echter maakt de zoekmachine hier geen gebruik van (t.b.v. misbruik opsporen).

Vraag: Waarom gebruikt Google de ‘Keyword’ metatag niet?
Antwoord: Ongeveer tien jaar geleden werden pagina’s alleen beoordeeld op hun inhoud. Toen de metatags kwamen werden er onnodige metatags gebruikt om bezoekers te werven. Hierdoor kwamen bezoekers op pagina’s die ze niet zochten, en hadden zoekmachines minder nut. Daarom heeft Google de keyword metatag een minieme waarde gegeven, zodat er geen misbruik van de metatags wordt gemaakt.

Vraag: Negeert Google dan alle metatags die een pagina bevat?
Antwoord: Nee, aan sommige metatags worden wel waarde gehecht. Denk hierbij aan de metatag ‘description’ (beschrijving). Google hecht waarde aan Description metatag.

Vraag: Zal Google ooit nog waarde hechten aan de keyword metatag?
Antwoord: Wellicht. Al enkele jaren heeft de keyword metatag een zeer lage tot geen prioriteit voor de zoekmachine. Op dit moment is er geen reden om dit te veranderen, maar we zullen zien wat de toekomst ons brengt!

Zo zie je maar, een heel ander verhaal !

Dus waarom is de invloed van de metatag keywords veel?

Vooral omdat verkeerd gebruik veel voorkomt en dit je ranking negatief zal beïnvloeden. Verkeerd gebruik zorgt voor een zogenaamd negatief hefboom effect. Dat wil zeggen dat het goed gebruiken van keywords geen of een hele kleine bijdrage zal leveren maar verkeerd gebruik een veel maal groter negatief effect zal hebben.

Je kan al deze informatie vinden bij Google op de volgende pagina:

google_webmaster_tools

http://www.google.com/webmasters/tools

 

Nog steeds twijfels ?

Omdat zelfbenoemde experts of 13 jarige goeroes er lustig op los bloggen en met zo veel stelligheid onzin van elkaar overschrijven is het misschien handig om gewoon te lezen wat er bij Google staat in het Webmaster Hulpprogramma van Google:

› Help-artikelen › Mijn site en Google › Google-vriendelijke sites maken › Site-inhoud › Metatags

http://www.google.com/support/webmasters/bin/answer.py?hl=nl&answer=79812

 

Google vriendelijke sites maken > metatags. Veel duidelijker kan het toch niet zijn!

metatags-google-webmasterhulp

 

Meer over Google en Metatags

Lees meer over hoe Google omgaat met je metatags, hoe je je kan aanmelden en welke speciale metatags Google zelf gebruikt.