Verwijderen van pagina bij Google (ontgooglen)

By in
701
Verwijderen van pagina bij Google (ontgooglen)

Onze hele metatags website gaat over het toevoegen van pagina’s aan de zoekmachines. Maar soms wil je ook wel eens wat verwijderen uit de zoekmachines. Dit heet ook wel ontgooglen. Belangrijk is dan om eerst het bestand, pagina, tekst of afbeelding te verwijderen van je website of server. Zolang een bestand online staat is het te vinden en kunnen zoekmachines het over nemen.

Google ondersteunt dit met diverse verwijderen van pagina opties.

  • Verander de URL van je website
  • Verwijder je site uit Google
  • Verwijder individuele pagina’s
  • Verwijder documenten uit Google
  • Verwijder stukjes
  • Verwijder gecachte pagina’s
  • Verwijder een gedateerde (“dode”) link
  • Verwijder een afbeelding uit Google’s Plaatjes Zoeken

Verwijder je website bij Google

Indien je je gehele website wilt verwijderen bij Google of een bepaald deel daarvan niet in de index van Google wilt hebben, kan je een bestand in de root van je server opnemen, genaamd robots.txt

Verwijder individuele pagina’s

Als je wilt dat geen enkele robot je website in de index opneemt, kan je de robots meta tag in de HTML code opnemen.

Verwijder stukjes

Een stukje is een tekstfragment van het zoekresultaat waarin alle zoektermen vetgedrukt zijn. Het stukje geeft gebruikers de gelegenheid om te zien in welke context de zoekresultaten op de webpagina verschijnen, voor er op het resultaat wordt geklikt. Gebruikers zullen op een zoekresultaat klikken dat een meest overeenkomstig tekstfragment bevat.

Als je wilt voorkomen dat Google fragmenten toont voor jouw pagina’s, gebruik de volgende tag:

<META NAME="GOOGLEBOT" CONTENT="NOSNIPPET">

Verwijdering van tekstfragmenten verwijdert ook opgeslagen pagina’s.

Verwijder gecachte pagina’s

Google houdt de tekst van de vele geïndexeerde documenten in een cache. Dit creëert een gearchiveerde, of “gecachte”, versie van een webpagina die door jouw eindgebruikers kan worden opgehaald mocht de originele pagina onbeschikbaar zijn (door tijdelijke onbereikbaarheid van de pagina’s website). De opgeslagen pagina bevat ook een bericht (boven aan de pagina) om aan te geven dat het een gearchiveerde versie gaat van de originele pagina.

Als je wilt voorkomen dat de zoekmachines je website archiveren, moet je de NOARCHIVE meta tag gebruiken. Plaats de tag in het <HEAD> gedeelte van het document op de volgende manier:

<META NAME="ROBOTS" CONTENT="NOARCHIVE">

Als je andere indexeer robots toestaat je pagina’s te archiveren, maar alleen Google’s robots wil weren, gebruik de volgende tag:

<META NAME="GOOGLEBOT" CONTENT="NOARCHIVE">

Opmerking: deze tag verwijdert alleen de “opgeslagen” verwijzing voor de pagina. Google gaat verder met het indexeren van de pagina en toont een tekstfragment.

Let op: Als je denkt dat je aanvraag urgent is, en niet kan wachten tot de volgende keer dat Google jouw website bezoekt, gebruik dan ons automatisch URL verwijder systeem. Om dit proces te laten werken, moet jouw webmaster eerst de juiste metatags in de HTML code van de pagina’s zetten.

Verwijder een gedateerde (“dode”) link

Google werkt zijn gehele index automatisch bij op regelmatige tijden. Als we het web indexeren, dan vinden we nieuwe pagina’s, verwijderen we “dode” links, en werken we bestaande links automatisch bij. Links die verouderd zijn zullen waarschijnlijk uit onze index “vervagen” gedurende onze volgende indexeer ronde.

Verwijder een afbeelding uit Google’s Plaatjes Zoeken

Als je een afbeelding verwijderd wilt hebben uit de Google plaatjes zoeker hebben we participatie nodig van de sites webmaster. Laat de webmaster van de pagina een robots.txt bestand toevoegen aan de root van de server. (Als je deze niet in de root van de server kan plaatsen, plaats het dan op directory niveau.)

Bijvoorbeeld: Als je afbeelding www.yoursite.com/images/dogs.jpg heet en je wil niet dat Google dogs.jpg indexeert, moet je een bestand maken genaamd www.yoursite.com/robots.txt en in dit bestand moet je de volgende tekst plaatsen:

User-Agent: Googlebot-Image
Disallow: /images/dogs.jpg

Om alle afbeeldingen van je site uit de index te verwijderen, plaats je het volgende robots.txt bestand in de root van je server:

User-Agent: Googlebot-Image
Disallow: /