SERP search engine results page

By in
1175
SERP search engine results page

SERP is een afkorting die staat voor  “search engine results page” oftewel de resultaten pagina van een zoekmachine.

Een zoekmachine resultaten pagina (een SERP) is de lijst van vermeldingen die wordt weergegeven door een zoekmachine in antwoord op een opgegeven zoekopdracht.

Na een zoekopdracht zie je een lijst van webpagina’s met titels, een link naar de pagina en een korte beschrijving van de zoekwoorden die werden gevonden in de omschrijving (de description metatag) of inhoud van de pagina.

Wat is SERP Cache

Sommige zoekmachines gebruiken een geheugen, een cache van SERPs, voor frequente zoekopdrachten. De zoekmachine update de SERPs periodiek om rekening te houden met nieuwe pagina’s en dit kan weer leiden tot het wijziging van de ranglijst van de pagina’s in de SERP. Wat er in het geheugen staat is bij bijvoorbeeld Google weer makkelijk te zien door op de link Cache te klikken. Dan zie je wanneer de spider voor de laatste keer op bezoek is geweest en of dat de nieuwe pagina al opgenomen is in  de zoekresultaten.

De update van SERP kan enkele dagen of weken duren. Soms zijn de resultaten daardoor onnauwkeurig of verouderd, maar uiteraard doen zoekmachines er alles aan om alles zo snel mogelijk te spideren en actueel te blijven.

 Verschillende type resultaten

SERPs van de grote zoekmachines zoals Google en Yahoo! kunnen verschillende soorten resultaten bevatten zoals bijvoorbeeld:

  • contextuele zoekresultaten
  • algoritmische zoekresultaten
  • organische zoekresultaten
  • gesponsorde links
  • beelden en afbeeldingen
  • kaarten en plattegronden
  • definities
  • gesuggereerde zoekwoorden
  • correct gespelde woorden

De SERPs voor deze gespecialiseerde zoekopdrachten bieden specifieke soorten resultaten.

Reclame (Sponsored Listings)

SERPs bevatten meestal reclame. Op deze manier kunnen zoekmachines geld verdienen. Gemeenschappelijk voorbeelden van deze advertenties worden weergegeven op de rechterkant van de pagina (bijvoorbeeld Google Adwords) als kleine ingedeelde stijl advertenties of direct boven de organische zoekresultaten aan de linkerkant (bijvoorbeeld Yahoo! Sponsored Search).

De SERP van Google bevat de Google One Box (1), de organische zoekresultaten (2) en de gesponsorde links aan de rechterkant (3). Als we een voorbeeldpagina bekijken van Google dan kunnen een SERP verdelen in 3 grote vakken:

serp

1. Google One Box: plattegrond, plaatselijke resultaten, map, plaatjes en definities

2. Organische zoek-resultaten

3. Gesponsorde links, de adwords

 SERP en zoekmachine invloed

Door het schrijven van een pakkende titel voor iedere webpagina en het gebruiken van de meta description tag bepaal je dus zelf wat er bij de zoekmachines staat. Je hebt dus invloed op de SERP. Een goed geschreven titel en een pakkende, wervende description metatag zullen mensen eerder overhalen om op je vermelding te klikken. Dit is je CTR en dat staat voor Click Through Rate. Zoekmachines monitoren je CTR. Hoe meer mensen jouw site aanklikken hoe beter de inhoud moet zijn. En dus zal een zoekmachines je website hoger gaan ranken.

( titel + description = invloed SERP ) = stijging CTR