Er zijn diverse manieren waarop een zoekmachine kan zoeken. Het is belangrijk om de achterliggende techniek van een zoekmachine te begrijpen zodat we bij het optimaliseren van een webpagina rekening kunnen houden met een algoritme.
We zullen je op een eenvoudige manier proberen uit te leggen wat de belangrijkste zoekmachine algoritmen zijn.
Wat is een Zoek Algoritme?
Allereerst leggen we de gebruikte woorden uit:
- Algoritme = Een algoritme is een soort procedure. Een reeks van berekeningen om een probleem op te lossen. En dat is wat een zoekmachine eigenlijk doet. Volgens een bepaalde vaste volgorde een vraag (key of zoekwoord) beantwoorden (serp of vermeldingen).
- Key = een zoeksleutel of een zoekwoord. Uiteraard kan je meerdere zoekwoorden tegelijk gebruiken dus ook met meerdere “key’s” zoeken.
- SERP = Search Engine Result Page (SERP) oftewel de pagina met zoek-resultaten die verschijnt na het zoeken.
Een simpele schematische voorstelling is dan:
key x algoritme = serp
Je zoekt met een key, een zoekmachine doet volgens een algoritme formule uitvoeren en vervolgens komt er een lijst met suggesties op een pagina, de serp.
Zoekmachine algoritmes zijn vaak geheim. Want als je precies zou weten hoe bijvoorbeeld de zoek algoritme van Google werkt, dan kan er misbruik van gemaakt worden. En dat is weer verboden. Het is dus vaak ook een kwestie van uitproberen en testen. Wat werkt wel en wat werkt niet. Op die manier krijgen we vaak een goed beeld van zoekmachine algoritmes. Iedere grote zoekmachine heeft weer een ander algoritme.
Soorten Zoek Algoritmes
We maken een onderscheid tussen 6 verschillende zoek-algoritmes:
-
- List Search
Je zoekt met 1 key en de zoekmachine doorzoekt een lange lijst. Dit is een lineaire zoek-methode en deze werkt alleen bij een kleine hoeveelheid data. Want als een zoekmachine iedere keer miljoenen (zo niet miljarden) pagina’s zou moeten doorlopen en doorzoeken naar 1 woord, dan zou zelfs met de snelste computer een zoekopdracht erg traag worden.
- List Search
-
- Tree Search
Neem een normale boom in gedachte. Vanonder lopen vertakte wortels in de stam omhoog tot ver vertakte takken en bladeren. Zo werkt een Tree algoritme. Vanuit 1 key zoekopdracht kunnen meerdere antwoorden tevoorschijn komen. Dit is van 1 naar meer. En in het voorbeeld van de boom kan dus aan 1 tak 10 zij takjes zitten en aan ieder zij takje weer 20 blaadjes. Het klinkt misschien kinderachtig maar zo simpel zit eigenlijk de basis van het web in elkaar. Bos, bomen, blaadjes en bewoners van het bos. Allemaal relaties en verbanden op verschillende niveaus.
- Tree Search
-
- SQL Search
Het probleem van een Tree algoritme is dat uiteindelijk de tak dood loopt op het laatste blaadje. Het is een hiërarchische zoek-methode en die is niet ideaal. Daarom zijn zoekmachines antwoorden gaan opslaan in een database, een SQL (spreek uit als SeeQuel) zoekopdracht kan data non-hiërarchisch doorzoeken.
- SQL Search
-
- Informed Search
Een Informed Seach zoekt bij 1 specifieke key in maar 1 lijst met antwoorden. Voor een zoekmachine zoals Google of Yahoo totaal ongeschikt, maar bijvoorbeeld wel handig voor een hotel. Kamers reserveren is 1 zoek-key en de lijst met antwoorden is duidelijk vast te stellen: alle hotelkamers.
- Informed Search
-
- Adversarial Search
Dit is een zoek-methode die op 1 vraag alle mogelijk antwoorden zoekt. En dat ook achter elkaar kan doen. Wederom ongeschikt voor gewone zoekmachines maar wel bekend van spelcomputers. Een schaakcomputer gebruikt deze methode. 1 schaak probleem kent tig oplossingen, en maar bij 1 oplossing geeft de computer een overwinning. Een ander voorbeeld is het bekende spelletje Suduko. Ook hier zijn maar een beperkt aantal oplossingen mogelijk en dus makkelijk uit te zoeken. Het internet is zo groot geworden dat deze zoektechniek niet zou werken op het web.
- Adversarial Search
-
- Constraint Satisfaction Search
Dit is op dit moment de beste oplossing voor zoeken. De key doorloopt het algoritme en geeft een SERP. Zoekmachines zoals Google werken op deze manier en in het algoritme zitten diverse onderdelen. Komt het zoekwoord voor in de titel, in de metatags, in de tekst? Is het relevant? Wie linkt er naar de site? Wat is de pagerank, is de HTML goed, hoe oud is de site en zo nog veel meer. Al die losse vragen worden gewogen in het algoritme. En blijkt dat inkomende links worden misbruikt door link-farms, dan telt dat onderdeel ineens veel minder mee in het totaal van de berekening. Google laat ook de zogenaamde “user experience” meetellen in de ranking. Dit begrip is moeilijk te bevatten maar eigenlijk is het simpel: krijgt de bezoeker wat ‘ie zocht? Vergelijk het met de normale wereld. Als je drogist bent dan leg je ook geen brood in de etalage. Zo werkt het op internet ook. Zorg voor een prettige ervaring voor de bezoeker. Een tevreden bezoeker blijft langer op je site en niet onbelangrijk: koopt meer!
- Constraint Satisfaction Search
Soort zoekmachine algoritmen – de belangrijkste zaken samengevat
Als je begrijpt hoe zoekmachines de resultaten berekenen dan kan je je pagina’s hier beter op afstemmen. Door het zoek algoritme van een zoekmachine te doorgronden verbeter je je vermelding.