LET OP: Dit is een oude blog. Pagerank bestaat ondertussen niet meer.
De toolbar pagerank is een soort wiskunde maar niet moeilijk te begrijpen.
Allereerst leggen we uit wat de Google Pagerank nou precies is:
De Google PageRank is een indexcijfer op een schaal van nul tot tien. Dit cijfer is medebepalend voor je score in de resultatenlijst en staat in de Google Toolbar.
Eigenlijk kan je een link naar je site zien als een stem. Andere internet website beheerders geven aan dat jouw site het waard is om te bezoeken. En door naar je toe te linken stemmen ze op jouw site. En hoe meer stemmen, hoe beter je zult scoren.
Hoe zorg ik voor een goede google ranking?
PageRank is afhankelijk van twee factoren: het aantal links naar je pagina en het gewicht van deze links. Zomaar een gratis link naar je site heeft geen nut. Iedere inkomende link geeft een aantal punten door. Hoe hoger de PageRank van een pagina, hoe meer punten deze doorgeeft.
Na het installeren van de Google Toolbar op je computer zet je bij ‘Opties’ de PageRankmeter aan. Hiermee meet je van alle sites die je bezoekt de populariteit.
Een Toolbar PageRank is niet gelijk aan een echte PageRank. Gebruik ongeveer de volgende omreken methode:
Toolbar PageRank = Real PageRank
0 = 0 – 10
1 = 10 – 100
2 = 100 – 1000
3 = 1000 – 10.000
enzovoort…
De Pagerank uit de Google toolbar werkt op basis van een wiskundige formule:
PR(A) = (1-d) + d (PR(T1)/C(T1) + … + PR(Tn)/C(Tn))
Het zou te ver gaan om deze formule hier uit te leggen maar de uitkomst is altijd een getal, de PageRank. Links naar je website kunnen je pagerank beïnvloeden. Maar let op, er is een goede en een slechte manier van linken.
Linken van en naar je site
Om het inzichtelijk te maken hebben we 2 simpele voorbeelden gemaakt. De getallen die er bij staan zijn dus de uitkomsten van de wiskundige formule. Hoe hoger het getal op de eerste pagina, home, hoe beter je score en hoe beter de pagerank zal zijn.
In voorbeeld 1 heb je een website van 4 pagina’s. De homepage linkt naar 3 onderliggende pagina’s en vanaf je “Links” pagina heeft 4 linkjes opgenomen naar 4 andere websites. Aardig… maar je hebt er helemaal niets aan!
In het tweede voorbeeld hebben we in basis dezelfde opzet, maar dan wel een link terug naar jouw site. Je ziet dat de homepage gelijk beter scoort. Een mooi voorbeeld is PHPbb. Deze software voor forums is gratis, miljoenen websites over de hele wereld gebruiken deze software en onderaan staat altijd het linkje naar PHPbb.com. Hierdoor krijgt de homepage dus honderdduizenden links, en dat is weer goed voor de pagerank.
Lekken van pagerank
Probeer er op te letten dat je geen pagerank lek hebt op je pagina’s. Wil je een link plaatsen maar niet de zoekmachine robot kwijtraken, plaats dan in de a href altijd de volgende extra tekst:
rel=”nofollow”
Deze extra toevoeging in de broncode zorgt er voor dat je geen pagerank meer lekt.
Waarom de rel=nofollow tag gebruiken ?
De rel=nofollow wordt vooral gebruikt op blogs, fora en gastenboeken. Maar het kan ook perfect gebruikt worden op je website indien je niet wilt dat bepaalde links (intern of extern) worden gevolgd en zo ook je Page rank meegaat. Met het toevoegen van de rel=nofollow vertel je de spiders eigenlijk dat die link mogelijks niet door jezelf daar werd geplaatst (in geval van blogs,fora,etc) en daarom niet noodzakelijk werd goedgekeurd. Dat wil niet zeggen dat de spiders die link als slecht gaan aanzien. Het geeft gewoon aan dat die link niet in verband staat met je eigen webiste. Je site kan en zal dus zeker geen schade oplopen mocht er ergens een link naar jouw site staan met een rel=nofollow !
Hoe te gebruiken ?
De rel=nofollow kan gebruikt worden voor tekstlinks (al dan niet met anker tekst) en afbeelding links. Hier onder een voorbeeld hoe te gebruiken bij een tekstlink :
<a href://www.testdomein.nl/pagina.html">Bezoek deze website</a>
Na het toevoegen van de tag zal het er zo gaan uitzien :
<a href://www.testdomein.nl/pagina.html" rel="nofollow">Bezoek deze website</a>
Als de google spider deze tag ziet staan dan zal google
- Deze link NIET volgen. Dit wil niet zeggen dat je pagina niet geïndexeerd kan/zal worden maar het zal niet via de rel=nofollow link zijn. Alle andere links die naar je pagina linken (zonder de nofollow) worden wel nog gevolgd.
- GEEN waarde geven aan de link met betrekking tot de Page Rank. De page rank is niks meer dan een stemming van externe sites naar je pagina. Hoe meer stemmen (links dus) naar je pagina verwijzen hoe groter de kans dat je hoogt komt te staan in de SERPS. De rel=nofollow zorgt ervoor dat die link geen stem krijgt. Meer over links en de kracht van het linken werd reeds eerder besproken.
- De ankertekst GEEN waarde geven. Linken naar een pagina met keywords die op die pagina en titel terug komen geven een extra waarde aan die link en de pagina dus is dit een ideale manier om links te krijgen. Met deze tag zal Google geen waarde hechten aan die ankertekst.
PageRank Hoarding
PageRank Hoarding is een methode waarbij je nooit uitlinkt naar andere sites, en als je dat doet je dat op een zodanige wijze doet dat Google die link niet gebruikt voor PageRank calculaties. Google heeft dit fenomeen vrij simpel aangepakt: een van de factoren die Google gebruikt om te bepalen of je moet ranken voor een bepaald thema, is te kijken of je uit linkt naar andere sites over hetzelfde thema. Daarmee is PageRank hoarding erg onverstandig geworden. Wat niet betekent dat je niet na mag denken over hoe je je PageRank verdeelt.
PageRank Sculpting
Helemaal niet uitlinken naar andere sites is dus onverstandig, maar nadenken over hoe je je interne link structuur opbouwt en naar hoeveel externe sites je linkt is wél verstandig. Dit principe heet PageRank sculpting, en is een bekende techniek voor het structureren van sites voor optimale ranking. Tegenwoordig wordt bij PageRank sculpting vaak gebruik gemaakt van de zogenaamde nofollow tag.
Metatags – Waar te plaatsen ?
Uiteraard mag je de metatags op alle pagina’s plaatsen, dus niet alleen de eerste index. Zorg er wel voor dat iedere pagina zijn eigen relevante tags krijgt, met trefwoorden en begrippen die betrekking hebben op de inhoud van die ene pagina. Het lijkt misschien veel werk om voor iedere pagina aparte metatags te verzinnen maar je zult zien dat het werkt.