LET OP geen frames of framesets gebruiken!

By in
1176
LET OP geen frames of framesets gebruiken!

Een frameset zorgt voor de splitsing van je website in bijvoorbeeld een menu links en de inhoud rechts. Een frameset was vrij populair bij sitebouwers in de jaren ’90. Een frameset zorgde ervoor dat je inhoud wat makkelijk kon beheren en overzichtelijker kon tonen. En het kwam allemaal wat sneller binnen via het inbel-modem op de telefoonlijn.

De metatags voor een frameset kennen ook de zogenaamde NoFrames-tag. Deze staat in uw broncode meestal helemaal onderaan, dus buiten het zogenaamde HEAD-gedeelte.

De beste oplossing ?

Gebruik nooit framesets!

frameset

Als je frames gebruikt en als de index.html of main file van de site (dat is de file met de-tags) geen beschrijving of een slechte beschrijving bevat, gebruik dan BESLIST de op deze site beschreven-tags om een goede beschrijving van je site voor de zoekmachines te hebben. In je eigen voordeel!

Bijvoorbeeld Google en Bing geven de no-frame tag weer als de extra zin die onder de vermelding staat. Het moet dus een pakkende wervende tekst zijn.

Frameset Opbouw

Veel zoekindexen gebruiken de eerste 150 tot 250 letters tekst van je homepage of indexpage. Meestal staat daarin niet WAT JE HET LIEFST in de zoekmachines opgenomen wilt hebbe.. Daarom zijn er die tags.

Er zijn er 3 die voor jou van het ALLERGROOTSTE BELANG zijn.

De titel van de frameset, de zogenaamde frames title, de meta description tag en de meta keyword tag.

<title>de titel van de frameset pagina</title>
<META name="description" content="Hier uw beschrijving 200 letters">
<META name="keywords" content="20 trefwoorden of kern-begrippen">

frameset1

Tegenwoordig gebruikt men steeds vaker 1 lay-out, bijvoorbeeld een stylesheet, en wordt een website gevuld vanuit een database. Een content management systeem. Er is dan minder vrijheid in de lay-out maar een site is wel reuze makkelijk te beheren.

frameset2

Iedere werkwijze heeft uiteraard voor- en nadelen. Een nadeel van framesets is onder andere gelegen in het feit dat zoekmachines alle losse pagina’s indexeren, die nu juist onderdeel zijn van een frameset.

Hieronder staat een schematisch voorbeeld. Alleen het in het oranje geplaatste gedeelte is dan bijvoorbeeld door een zoekmachine opgenomen.

frameset

Het verkeerd indexeren is met 2 ingrepen op te lossen:

1) laat een spider niet verder indexeren dan je frameset. Plaats dus de zogenaamde index-nofollow tag. Als je niet weet hoe je deze tag kunt maken, gebruik dan onze online wizard

2) plaats op de onderliggende pagina’s, dus overal behalve de frameset, een stukje java. Dit zorgt ervoor dat bezoekers die toch op 1 losse pagina uitkomen gelijk worden doorverwezen naar de juiste frameset. Met behulp van dit script controleert de browser namelijk of de getoonde pagina wel zo getoond mag worden.

Hier volgt een voorbeeld script. Pas de in rood gekleurde stukken aan en vervang het met de URL van je eigen website.

<SCRIPT LANGUAGE="JavaScript">
<!-- Hide script
if ( top.location == self.location ) {
top.location.href = "http://www.uweigenwebsite.nl/";
}
//-->
</SCRIPT>

Plaats dit script na de volgende codes in de HTML:

</HEAD>
<BODY>
script

Uiteraard kan je door de “top.location.href” regel te veranderen precies aangeven wat de actie moet worden. Stel je hebt op je website speciaal een Engelstalige frameset gemaakt en wilt niet dat een bezoeker uitkomt op www.uweigenwebsite.nl/eng/pages/menu.html

Verander dan de href naar bijvoobreeld

top.location.href = "http://www.uweigenwebsite.nl/indexuk.html";

Voorkom altijd dat dit script niet gaat lussen, dus dat pagina 1 naar pagina 2 verwijst en deze verwijst op zijn beurt weer naar pagina 1.

De belangrijkste bezwaren tegen het gebruik van frames

  • Zoekmachines kunnen niet goed met frames omgaan. Gevonden zoekresultaten verwijzen naar het document met de betreffende inhoud, ongeacht of dat document bedoeld is als onderdeel van een frameset.
  • Het gevolg is dat de bezoeker bijvoorbeeld het menu of de navigatie niet zien, die bij het betreffende document zou moeten horen.
  • Bladwijzers of bookmarks werken niet goed. Het is wel mogelijk om een subdocument afzonderlijk te bookmarken, maar als de pagina dan weer geopend wordt, is de context van het hoofddocument afwezig.
  • Meestal is het niet mogelijk om een webpagina met frames uit te printen.
  • Uitklapmenu’s worden weergegeven in hun eigen frame. Dit zorgt er weer voor dat de subitems van een normale navigatiemenu niet op de hoofdpagina verschijnen.

Soms zal de sitebouwer van een website beweren dat framesets en iframes niet erg zijn om te gebruiken. Wij sommen de meest voorkomende smoezen van sitebouwers om toch een frameset te gebruiken voor u op:

  • een site veel sneller kan laden.
    Dit was zo in 1995 toen mensen met een modem via een telefoonlijn het internet op gingen. Sinds de opkomst van ADSL, Kabel en supersnel internet is dit geen argument meer.
  • de site is net gemaakt en zonder frames? Dan moeten we de hele site opnieuw bouwen.
    Dit mag eigenlijk niet voorkomen. Framesets is een techniek uit de jaren 90. Anno nu mag een sitebouwer eigen niet meer een nieuwe website op deze manier maken.
  • met een trucje kan de pagina toch in Google worden opgenomen.
    Ook dit moeten we afraden. Trucjes worden vaak zo niet altijd door de zoekmachines bestraft met een lagere ranking. En als de oplossing een black-hat-seo oplossing is, dan kan het leiden tot totale verbanning uit de zoekmachines. Je site is dan nergens meer vindbaar.

Metatags – Waar te plaatsen ?

Uiteraard mag je de metatags op alle pagina’s plaatsen, dus niet alleen de eerste index. Zorg er wel voor dat iedere pagina zijn eigen relevante tags krijgt, met trefwoorden en begrippen die betrekking hebben op de inhoud van die ene pagina. Het lijkt misschien veel werk om voor iedere pagina aparte metatags te verzinnen maar je zult zien dat het werkt.