Maak een goede landingspagina met de juiste keywords

By in
4745
Maak een goede landingspagina met de juiste keywords

Als we praten over een landingspagina (ook wel landing page of lead capture page genoemd) hebben we het over de pagina die in beeld komt nadat een bezoeker of klant ergens op een link of een advertentie van jou heeft geklikt. Dit aanklikken kan op diverse manieren tot stand komen.

Iemand kan bij een zoekmachine een bepaald zoekwoord intypen en vervolgens 1 van de resultaten aanklikken. Of iemand klikt op zo’n kleine advertentie bijvoorbeeld bij Google Adwords en komt op jouw website terecht. Die pagina die dan in beeld komt is de zogenaamde landingspagina.

Keywords

Het woord “keywords” kent meerdere betekenissen en vaak worden de definities door elkaar gehaald door sitebouwers. Ook zijn er zoekmachine experts die verkeerde krachten toedichten aan keywords of ze voorzien van  onjuiste omschrijvingen.

Keywords zouden niet meer werken, of toch weer wel. Ze zijn belangrijk maar Google gebruikt ze niet. Maar waarom staan ze dan bij Google Adwords? Op internet zult u veel onzin over het gebruik van steekwoorden tegenkomen! Om het wat duidelijker te maken beperken we ons tot de drie belangrijkste betekenissen:

  1. keywords in de tekst van een website pagina > daarover gaat deze pagina
  2. meta name keyword > meer informatie staat hier
  3. keywords die je gebruikt in Google Adwords of FacebookAds

Door die landingspagina te optimaliseren kan je geld besparen. Ook zal een bezoeker het waarderen als hij direct op de relevante pagina uitkomt binnen je website.  Of een klik nu uit de zoekmachines komt, via een email campagne of Adwords, FacebookAds of een andere vorm van sociale media maakt niet uit, doel is om de keywords op je landingspagina zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de vertoonde link, de zoekopdracht of de vertoonde advertentie.

Voorbeeld van keywords en een landingspagina

wittesokkenonderpakHet optimaliseren van een pagina is onderdeel van het optimaliseren van conversies. Stel je hebt een website met een webwinkel en je verkoopt witte sokken. Dan wil je natuurlijk zoveel mogelijk sokken verkopen. Een betaalde bestelling is het doel: je conversie. 1 betalende klant voor 1 paar witte sokken = conversie. Dit kan je meten met statistieken-software zoals bijvoorbeeld Analytics.

Uiteraard maak je reclame voor je sokken-webwinkel. Dat kost geld. Het is dus fijn om te meten hoeveel geld 1 conversie kost. Want als je maar 2 euro op een paar sokken kunt verdienen, moet een klik niet 5 euro kosten. Dan gaat in dit voorbeeld de internetwinkel snel failliet.

Dus de kosten voor bijvoorbeeld een advertentie moeten lager zijn dan de opbrengsten bij een conversie. En op die kosten kan je invloed uitoefenen door de pagina zo goed mogelijk aan te laten sluiten bij de zoekopdracht van de klant.

Hoe komt een klant op je website?

Stel we zoeken bij de zoekmachine Google op “witte sokken” Er komen 178000 resultaten en natuurlijk de nodige Google Adwords. Er zijn bedrijven die witte sokken verkopen en zij willen ons graag als klant: een conversie. De eerste aanbieder is de sokshop en hun advertentie komt tevoorschijn vanwege het zoekwoord “sokken”:

witte-sokken

Als we deze advertentie aanklikken komen we helaas uit op de algemene eerste pagina: www.sokshop.nl  Een voorbeeld van hoe het dus niet moet. Geld uitgeven aan keywords maar klikt iemand op de advertentie dan is er geen optimale landingspagina.

Hoe moet het dan wel? Bijvoorbeeld Esprit heeft het (maar) iets beter begrepen:

esprit-witte-sokken

De door ons gebruikte zoekwoorden “witte sokken” komt niet alleen voor in de aanklikbare regel, maar ook de zichtbare URL geeft aan dat we direct gaan uitkomen op een speciale witte sokken pagina, een landingspagina dus.

Maar helaas, als we deze advertentie aanklikken komen we uit op een algemene dames pagina en er zijn geen sokken te bekennen. We zien een onleesbare en zoekmachine onvriendelijke URL:

http://www.esprit.nl/?LKZ=US&camp=NL_IC_GG_SG_20_001&welt=women&downwelt

Twee voorbeelden van weggegooid geld. De klik moet betaald worden maar een conversie zal niet plaatsvinden. Zorg er dus voor dat jou dit niet overkomt! Let op dat bezoekers ook echt te zien krijgen wat ze dachten aan te klikken. Een relevante pagina met informatie die aansluit bij de verwachting. Als je dus “witte sokken” gaat verkopen, zorg er dan voor dat dit woord ook voorkomt op de pagina die je klant te zien krijgt. Verwerk de keywords in de tekst, in de titel en in de meta description tag.

Kwaliteit van de landingspagina

Hoe beter nu de klik aansluit bij de inhoud van een pagina, hoe beter de kwaliteit van je pagina is. En die combinatie zorgt er voor dat je minder hoeft te betalen voor bijvoorbeeld Google Adwords. Google gebruikt de zogenaamde “landing page quality scores”. Dit is een score die kijkt naar de tekst in een adwords advertentie, de trefworden die je gebruikt om mee te adverteren en de zoekwoorden die je gebruikt in de tekst van de uiteindelijke webpagina.

Goede landingspagina – de belangrijkste zaken samengevat

Samengevat heb je dus diverse pagina’s op je website, allemaal met hun eigen, unieke inhoud. En in de pagina’s heb je alvast de zoekwoorden verwerkt die relevant zijn. Op die manier laat je alles aansluiten en dat bespaart niet alleen, het zorgt ook voor tevreden klanten! Klanten die op jouw website wat gaan bestellen en zorgen voor een conversie.