Iets wat vaak vergeten wordt bij zoekmachine optimalisatie (SEO) is de programmeertaal waar men mee werkt. Iedere taal komt namelijk iets anders tevoorschijn in de zoekmachines. Zo gebruikt HTML een hele set aan basis protocollen om teksten en afbeeldingen zichtbaar te maken. Daarentegen gebruikt PHP weer hele andere codes.
Veel mensen denken nog steeds in HTML voor de zoekmachines maar programmeurs gebruiken eerder php, asp, javascript, ajax toepassingen, cgi, perl of 1 van de vele andere mogelijkheden. En voor iedere taal is een aparte SEO (search engine optimalisatie) strategie nodig.
JavaScript in broncode
JavaScript wordt bijvoorbeeld gebruikt voor het bouwen van websites met dynamische inhoud. Maar vaak is JavaScript niet zoekmachine vriendelijk.
<script type="text/javascript">
// code
</script>
Door het verkeerd gebruiken van JavaScript kan een zoekmachine spider vastlopen bij het doorzoeken van je website. Daarom is een betere oplossing om een JavaScript apart aan te roepen. De oplossing is dan:
- Maak een kopie van de broncode in bijvoorbeeld kladblok
- Bewaar de code als js bestand, dus voorbeeld.js
- Upload het bestand naar de webserver
- Plaats in de webpagina een referentie naar de code. Dit ziet er ongeveer zo uit:
<script language="JavaScript"
type="text/javascript"
src="voorbeeld.js">
</script>
Dit is slechts 1 van de mogelijke oplossingen maar hou dus altijd rekening met het feit dat zoekmachine spiders soms vastlopen op JavaScript en dat dit dus simpel is op te lossen.
Metatags – Waar te plaatsen ?
Uiteraard mag je de metatags op alle pagina’s plaatsen, dus niet alleen de eerste index. Zorg er wel voor dat iedere pagina zijn eigen relevante tags krijgt, met trefwoorden en begrippen die betrekking hebben op de inhoud van die ene pagina. Het lijkt misschien veel werk om voor iedere pagina aparte metatags te verzinnen maar je zult zien dat het werkt.