Wat is een (domeinnaam) redirect?

By in
811
Wat is een (domeinnaam) redirect?

Een domeinnaam of een webpagina kan worden doorgelinkt (geredirect) naar een andere domeinnaam. Ook kan het zijn dat een deel van een pagina een redirect bevat, een zogenaamde content refresh.

De bekendste vorm is domein redirecten en dat kan handig zijn als je een domeinnaam bezit zonder hosting pakket en de naam doorlinkt naar een domein waarop wel een website gehost wordt.

Het beste is om een tweede of derde domeinnaam uit te laten komen op een aparte pagina binnen de hoofdserver en vanuit daar verder te laten verwijzen. Echter zijn er providers en sitebouwers die redirects op de verkeerde manier aanbieden.

Er zijn verschillende verkeerde mogelijkheden:

  • een link van www.domein-a.nl naar www.domein-b.nl waarbij als url in de adresbalk www.domein-a.nl behouden blijft (de zogenaamde frame forward)
  • of na het intoetsen van www.domein-a.nl verschijnt direct www.domein-b.nl in de url-balk (de zogenaamde refresh tag)
  • of na het intoetsen van www.domein-a.nl doorverwijzen naar www.domein-b.nl/mapje-a.
  • of na het intoetsen van www.uwwebsite.nl schiet de browser na een paar seconde door naar een andere pagina. Vaak gaat dit samen met een flash intro of een vlaggetjes-pagina voor taalselectie

Afraden

We moeten het gebruik van een losse redirect afraden voor de zoekmachines. Een redirect zal meestal slechter scoren bij de zoekmachines dan een normale website.

  • Mogelijkheid 1 wil je niet want je wilt geen frames
  • Mogelijkheid 2 wil je niet omdat de eerste naam dan geen content heeft
  • Mogelijkheid 3 wil je niet niet want dit is volgens o.a. Google misleiding
  • Mogelijkheid 4 wil je niet omdat je je bezoeker niet wilt frustreren maar helder wilt informeren

Helemaal een (automatische) refresh tag wordt gebruikt door zoekmachine spammers en zal slecht tot niet scoren. De refresh-tag komen we ook tegen bij hele oude websites en verkeerd gebruikte java scripts.

FOUT:

www.aardappel.nl verwijst naar www.groenteboer.nl
www.aardappel.nl verwijst naar www.groenteboer.nl/aardappel
www.aardappel.nl is 1 pagina met een frameset naar www.groenteboer.nl/aardappel

BETER:

www.aardappel.nl bevat relevante inhoud en linkt uiteindelijk naar www.groenteboer.nl voor al het overige fruit.

Dus maak van de redirect een miniserver met relevante content of laat de domeinnaam uitkomen op de hoofdserver op een aparte relevante pagina, met behoud van de hoofddomeinnaam.

Metatags – Waar te plaatsen ?

Uiteraard mag je de metatags op alle pagina’s plaatsen, dus niet alleen de eerste index. Zorg er wel voor dat iedere pagina zijn eigen relevante tags krijgt, met trefwoorden en begrippen die betrekking hebben op de inhoud van die ene pagina. Het lijkt misschien veel werk om voor iedere pagina aparte metatags te verzinnen maar je zult zien dat het werkt.