YouTube SEO - 7 tips voor de optimalisatie van video content

By in
833
YouTube SEO - 7 tips voor de optimalisatie van video content

In de help-pagina’s van YouTube vinden we een aantal belangrijke tips over het verbeteren van de vindbaarheid van video’s en YouTube SEO.

YouTube video search bepaalt de positionering van een video aan de hand van diverse factoren. Zo wordt er gekeken naar de bestandsnaam, titel en elke andere geassocieerde metatags. Tot op zekere hoogte geldt dat hoe meer relevante informatie over de video wordt gegeven, des te beter het is.

YouTube zelf geeft de volgende 7 tips.

  1. Voeg een omschrijvende titel toe aan de video. Een pakkende titel zorgt er voor dat jouw YouTube video zich kan onderscheiden van de rest van de miljoenen video’s. De titel geeft je op tijdens het uploaden van de video of film bij eigenschappen van het bestand.
  2. Duidelijke en specifieke video omschrijving. Je video moet tussen al die andere filmpjes opvallen. Een zo volledig mogelijke omschrijving van de inhoud van de video is dan ook van invloed op de vindbaarheid. Ook deze moet je ingeven bij de eigenschappen van het bestand.
  3. Gebruik correcte labels (metatags). Labels zijn zoekwoorden die je video beschrijven. Je kunt ze vergelijken met de meta keyword tag. Met labels kun je video’s die je uploadt etiketteren zodat anderen deze gemakkelijker kunnen vinden. Het toevoegen van labels kan zinvol zijn. Voeg er niet teveel toe: minder is meer. Sterker nog: teveel heeft juist een negatief effect.

    youtube-upload-metatags

  4. Mening/stemmen van het YouTube publiek. De mening van YouTube gebruikers is ook van invloed op de ranking. Dus hoe meer mensen jouw video bekijken en hier positief op stemmen (socialemedia zoals fabook like of google plus1) hoe beter je zal gaan scoren.
  5. Insluiten en linken van YouTube video content. Wanneer goede websites verwijzen naar jouw video of deze insluiten (’embedden’) op de site, dan hecht ook Google hier waarde aan. Google toont (als eigenaar van YouTube) jouw video ook bij de zoek-resultaten. Zorg er uiteraard ook voor dat een film op je eigen website terug te vinden is. Hetzelfde principe dus als geldt voor de reguliere webpagina’s in de Google zoekresultaten.
  6. Verlengen van bezoek-tijd. Als jouw instructie video de moeite waard is om te bekijken zullen mensen automatisch langer op je site blijven. Het aantal minuten per bezoeker zal dus toenemen. Dit kan je onder andere zien in je statistieken zoals Google Analytics.
  7. Bijhouden en onderhouden. En zoals met alles op het gebied van zoekmachine optimalisatie: hou het bij. Zorg voor actuele content en ververs ook af een toe een instructie film of videoclip. Bijzonder populair zijn de “zo-doe-je-dit” video’s maar ook de “zo-ziet-het-er-uit” scoort altijd goed.

youtube-metatags-analyse

Metatags – Waar te plaatsen ?

Uiteraard mag je de metatags op alle pagina’s plaatsen, dus niet alleen de eerste index. Zorg er wel voor dat iedere pagina zijn eigen relevante tags krijgt, met trefwoorden en begrippen die betrekking hebben op de inhoud van die ene pagina. Het lijkt misschien veel werk om voor iedere pagina aparte metatags te verzinnen maar je zult zien dat het werkt.