Wat is de Google meta name syndication-source

By in
6008
Wat is de Google meta name syndication-source

Google News doorzoekt dagelijks tien duizenden artikelen en neemt deze in de Google index op. Echter zijn niet al die artikelen origineel. Google raadt daarom uitgevers aan om een 2-tal metatags te plaatsen in de broncode om zo te kunnen zien wie de uitgever en wie de schrijver is van het originele artikel.

  1. Google meta name syndication-source
  2. Google meta name original-source

Ere wie ere toekomt

Zowel bijvoorbeeld makers van online kranten, uitgevers en lezers hebben er belang bij dat een journalist de erkenning krijgt voor het werk dat hij of zij gedaan heeft. Dat kan bijzonder lastig zijn omdat nieuws zich tegenwoordig heel snel verspreidt en het niet altijd duidelijk is wie als eerste de tekst heeft geschreven. Daarom is Google begonnen met een tweetal nieuwe metatags: syndication-source en original-source.

Deze metatags hebben ieder een verschillend doel, maar beide willen de uitgever en/of schrijver van een online artikel de erkenning geven die ze verdienen. We zullen uitleggen hoe je deze metatags kunt gebruiken.

Voorbeeld meta name syndication-source

<meta name="syndication-source" content="http://www.uitgeverX.nl/verhaal_1.html">

De metatag syndication-source geeft de orginele URL aan van een artikel. Dus als uitgever Y een verhaal overneemt en iets aanpast van uitgever X dan moet uitgever Y in de metatag broncode verwijzen naar de originele URL. Google News zal dan het originele artikel zwaarder laten wegen in de ranking.

Op dit moment kan de spider van Google deze beide metatags al uitlezen maar worden ze nog niet gebruikt voor de ranking. Google wil eerst graag zien dat meer websites ook deze metatags gaan gebruiken.

Veel gestelde vraag over deze nieuwe Google metatags

  • Waarom zou ik mensen wijzen op mijn concurrenten? Dan zakt mijn pagina toch verder weg in de resultaten?

Uitgevers doen als het goed is altijd al netjes een broncode vermelding in de tekst. Door het plaatsen van deze metatags zorg je er voor dat de spider van Google het ook kan uitlezen en begrijpen. Uiteraard is ook hier weer misbruik mogelijk. Google zal dan ook actief speuren naar websites die deze metatags misbruiken en in het ergste geval de website verwijderen uit de zoekresultaten.

Bekijk de informatie over de Google meta name original-source

Belangrijk optimalisatie element:
de meta syndication-source tag – Waar te plaatsen ?

Uiteraard moet je de metatags op alle pagina’s plaatsen, dus niet alleen op de eerste index pagina. Zorg er wel voor dat iedere pagina zijn eigen relevante tags krijgt, met trefwoorden en begrippen die betrekking hebben op de inhoud. Het lijkt misschien veel werk om voor iedere pagina aparte metatags te verzinnen maar je zult zien dat het werkt.

Hoe lang het vervolgens duurt voordat Google de informatie uit de metatags overneemt is moeilijk te zeggen. Google spidert je website sneller naarmate je website actueel is, vaak nieuwe informatie heeft, nieuwe pagina’s en ook inkomende links hier naar toe tellen weer mee. Er zijn websites die Google maar 1 keer in het kwartaal zal spideren maar bijvoorbeeld nieuwswebsites komen vaak binnen een minuut al in de index voor. Hoe lang het duurt voordat metatags verschijnen in Google is dus moeilijk te zeggen maar reken op een paar weken voor een gemiddelde website.

Meer over Google en Metatags

Lees meer over hoe Google omgaat met je metatags en welke speciale metatags Google zelf gebruikt.