Top 10 SEO Quick Wins voor MKB Nederland

By in
2069
Top 10 SEO Quick Wins voor MKB Nederland

De wereld van de SEO-professie wordt alsmaar gecompliceerder en er komt steeds meer specifieke kennis bij kijken om je in dit veld staande te houden. Voor ingewijde kan dit al eens ingewikkeld zijn, laat staan uitleggen aan een SEO-leek hoe je je webpagina het beste ranked. Gelukkig kan daar de hierop volgende checklist soelaas bieden. Deze checklist zal de kern van SEO en ranking in Google’s resultaten bespreken. Uiteraard is er nog veel meer over dit onderwerp te zeggen en gaat het dieper dan we in dit artikel bespreken, maar laat dit een fundering zijn.

1. Toegankelijke pagina wiens content makkelijk door Google kan worden herkend en ontleed.

Het is cruciaal dat Google kan begrijpen wat de pagina behuisd, dat de content in een door Google leesbare manier gepresenteerd wordt en dat foto’s, video’s, embeds of elk andere vorm van inhoud op de pagina herkend wordt als dat wat het is zodat dit in Google zijn web index kan worden geplaatst. Dit punt is direct het belangrijkste van de lijst, wanneer dit niet in orde is zal de rest ook geen verschil maken.

2. Onderzoek naar zoektermen.

De zoeker heeft een probleem, en de content van jouw pagina

behelst daar de oplossing voor. Om deze twee partijen bij elkaar te brengen, is het van belang dat de pagina zoektermen bevat welke door de zoeker gebruikt worden in zijn zoekopdracht omtrent dit probleem. Hiervoor is het van belang dat je erachter komt welke woorden of zinnen de zoeker gebruikt om het antwoord op het probleem, wat jij meent te hebben, te vinden. Hiermee vorm je primaire en gerelateerde secundaire zoektermen. Als de zoeker zijn probleem oplost door jouw pagina te vinden wanneer hij zoekt naar een oplossing, zijn we een stap dichterbij optimalisatie.

3. Zoek uit wat Google relevant vindt aan de zoekresultaten.

Door zelf een zoekopdracht met jouw primaire en secundaire zoektermen uit te voeren in Google, kan je erachter komen wat volgens Google relevant is voor deze zoektermen. Zoek uit wat de soort content is waarvan Google denkt dat het een oplossing is voor deze specifieke zoekopdracht. Je wilt te weten komen wat er is, maar ook zeker wat er nog niet is. Als je een gat in de zoekresultaten kunt vinden, waarvan je van mening bent dat mensen die graag opgevuld zien, dan kan jij deze taak op je nemen en dus die positie in de ranking innemen. Zo komen bij de zoekopdracht ‘snowboard repareren schade’ Snowpepper.com en Wedze.be als eerste resultaten. Beide bevatten goede pagina’s, met veel informatie over de verschillende soorten beschadigingen en hoe deze te repareren. Echter omhelzen deze geen eigen service om een beschadigd snowboard te repareren. Het publiek dat het snowboard door iemand anders zou willen laten repareren, is hiermee nog te helpen.

4. Presenteer content van een vertrouwd en ingewijd persoon of team.

Wanneer je een persoon of een team die een sterke en geloofwaardige kracht van uitzenden bezit de content laat creëren, zorgt dit voor verdere link ontwikkeling, verlaag je de drempel bij bezoekers om de content op social media te delen en zal de bezoeker de content van de pagina meer vertrouwen. Als je deze ontwikkeling teweeg kunt brengen zal dit zich niet alleen voordoen bij de bezoekers van de pagina, maar daarmee ook in de ogen van Google.

Deel één van deze stap is de maker van de content, maar de content zelf is net zo belangrijk. Zorg ervoor dat de content op de pagina het beoogde probleem beter oplost dan elke ander zoekresultaat op de eerste pagina. Bezoekers zullen niet alleen de pagina bezoeken, maar er ook uit tevredenheid blijven, terugkomen en in ieder geval niet uit frustratie verlaten. Of deze trend zich voor de pagina in het positieve of negatieve voortzet, zal Google uiteindelijk opvallen en gebruiken in de ranking. Gebruik het in je voordeel.

5. Maak gebruik van een boeiende titel en meta-informatie.

Wanneer een zoeker de door Google gepresenteerde zoekresultaten bekijkt, zal waar deze uiteindelijk op klikt voor een groot deel afhangen van de voorvertoning van de resultaten. Het is daarom erg belangrijk dat deze voorvertoning interessant is en de zoeker overtuigt naar jouw pagina te gaan in plaats van de andere mogelijkheden. Er zijn meerdere manieren waarop Google deze voorvertoning opmaakt, maar twee belangrijke factoren daarbij zijn de titel van de pagina en de meta-informatie. Google zal niet altijd gebruik maken van deze twee, maar vaker wel dan niet dus is het het waard hier aandacht aan te besteden. Samen met de relevantie van zoektermen is hierin grote winst te behalen.
Zoek je bijvoorbeeld met de opdracht ‘rugzak online kopen‘, dan zal je hoog in de lijst travelbags.nl vinden. Hun zoekresultaat bevat ten eerste de titel ‘Rugzak [..] kopen?’ en de woorden ‘rugzakken’ en ‘online’ in hun meta-informatie. Dit sluit natuurlijk aan bij de zoekopdracht, maar in de voorvertoning vertelt de pagina ook direct waarom jij jouw rugzak bij travelbags.nl zou willen kopen. Door het gebruik van hoofdletters en tekens als vinkjes, worden helder de positieve eigenschappen van de pagina overgebracht. Top Merken, Gratis Verzending, 14 Dagen Retour en keuze uit een Grote Collectie. Dat zal de online rugzak-zoekende direct opvallen en interesseren.

Google.nl 05-03-2018

 

6. Slim gebruik van de relevante zoektermen.

Je zult op dit punt wellicht de relevante zoektermen hebben uitgezocht en prachtig geformuleerd, maar het is net zo belangrijk deze termen juist in te zetten. Zorg dat het voor Google duidelijk is dat deze zoektermen in de content voorkomen. Afbeeldingen en video die deze zoektermen bevatten zullen minder snel worden herkend als dat bij tekst het geval is. Laat hierbij niets aan het toeval over en zorg ervoor dat Google zeker zal weten dat de relevante zoektermen in de tekst opgenomen zijn.

7. Gebruik een aantrekkelijk zoekresultaat.

Dit zal wellicht niet altijd mogelijk of relevant zijn, maar wanneer je de mogelijkheid hebt het zoekresultaat op te maken met afbeeldingen of andere markup, zal dit zeker helpen. Dit zie je regelmatig bij zoekresultaten gerelateerd aan recepten. Zo is het resultaat bij ‘cheesecake recept’ van uitpaulineskeuken.nl door de gekozen markup direct aantrekkelijk.


Google.nl 05-03-2018

 

8. Zorg voor een snel en goed vormgegeven pagina.

De pagina dient snel te laden, de gebruiker esthetisch aan te staan en een hoge mate van gebruikersvriendelijkheid te bevatten. Wanneer hieraan wordt voldaan en dit zorgt voor een soepele omgang van de gebruiker met de pagina, zal de pagina als hogere kwaliteit worden gezien. Vergeet daarnaast niet de veiligheid van uw pagina, denk hierbij vooral aan HTTPS. Al komt er meer bij kijken dan HTTPS, Google hecht hier grote waarde aan, wat u weer ten goede zult komen in de ranking.

9. Bedenk wie uw pagina de wereld in kan helpen lanceren.

Het antwoord op deze kwestie gaat zo ver als het opstellen van een specifiek lijstje mensen en organisaties die kunnen helpen met het linken en vermelden van uw pagina op social media en de rest van het web. De pagina zal hierdoor meer bekijks trekken, wat een sneeuwbaleffect zal hebben op de aandacht van gebruikers en Google.
Neem al deze punten in acht en optimalisatie van de ranking van je pagina zal in het verschiet liggen.

Dit gastblog is geschreven door SEO specialist Romano Groenewoud alias ‘SEOgeek’. Benieuwd of jouw website kansen laat liggen? Vraag de geheel gratis en vrijblijvende pro bono SEO audit aan.