Metatags en WordPress SEO Plugins

By in
1623
Metatags en WordPress SEO Plugins

Er zijn diverse plug-ins te verkrijgen voor WordPress om je blog te optimaliseren voor de zoekmachines. Als eerste zullen we uitleggen hoe de belangrijke metatag description werkt.

Want hoe vertel je de bezoeker in 2 of 3 regels wat ze allemaal op je blog kunnen vinden? Dat doe je met die zogenaamde meta description tag. Ook kom je steeds vaker de term Meta Snippets tegen. Eigenlijk is een Snippet het hele blokje informatie over 1 website in de lijst van zoek-resultaten. 

Het is dus belangrijk om te begrijpen hoe je in WordPress de Metatags kunt gebruiken.

Vrijwel alle zoekmachines zoals Google, Yahoo, Ask en Bing nemen je meta description tag 1-op-1 over. En daarmee heb je direct invloed op de vermelding bij de zoekmachines en dus het klik gedrag van surfers.  Gebruik maximaal 200 karakters om 1 pagina te beschrijven.

Verder is een goede titel belangrijk. Dit is vaak de “aanklikbare” tekst bij een zoekmachine.

zoekmachine-metatags

Zoals gezegd nemen de zoekmachines zoals Google de metatags uit een blog  1-op-1 over. Mensen zoeken namelijk met

  • (A) zoekwoorden, als resultaat komt dan de
  • (B) titel in beeld met daaronder de
  • (C) description meta tag.

Die kans wilt je dus niet laten liggen! Want een wervende, pakkende tekst zal zorgen voor meer kliks naar je blog.

WordPress & Metatags

Het is lastig om in WordPress de description metatag (omschrijving) en je titel per post in te vullen. Daarom maken veel wordpress bloggers gebruik van een SEO plugin. Er zijn diverse plug-ins te vinden op website van wordpress.org. Een bekende en veel gebruikte is het “WordPress All in one pack” van programmeur ‘uberdose’. Over de plugin Yoast hebben we een aparte pagina gemaakt.

all-in-one-seo-metatags

Deze WordPress all in one seo pack voor Metatags plug-ins zijn gemakkelijk te installeren en geven je na installatie diverse velden. Drie belangrijke velden voor je blogpost zijn:

– De Titel van je blog, home title
– Meta Description tag
– Meta Keywords tag
Maak van je meta description tag en pakkende wervende beschrijvende zin. Want zeg nou zelf, wat klikt je als eerste aan?

” Mijn blog “

of

” De crisis bij de banken is de aanleiding van mijn succes “

Wees voorzichtig met het gebruik van je Keywords. Relevante woorden die betrekking hebben op de inhoud van de pagina zijn uiteraard geen probleem maar misbruik de keyword tag niet. Lees hierover meer op de meta name keywords pagina.

Zoekmachine vriendelijke Permalinks

Een andere belangrijke aanpassing voor zoekmachine optimalisatie van je WordPress blogs is het veranderen van de permalinks. Permalinks, afkorting van permanent links, zijn de permanente links naar je pagina’s en posts. Standaard zijn deze numeriek. Normaal zijn de permalinks in de vorm zoals websitenaam.nl/?p=1234. Deze URL geeft geen leesbare informatie want het getal 1234 in dit voorbeeld zegt niets over de inhoud van je blog.

Je kunt eenvoudig je permalinks veranderen in zoekmachine vriendelijke permalinks. Dit doe je in Options > Permalinks. Verander deze in: /%category%/%postname%/

Dit verandert de links in websitenaam.nl/categorienaam/titel-van-je-post/. Niet alleen is dit beter voor de zoekmachines maar een lezer van de link snapt gelijk waar het over gaat. De URL geeft informatie over de pagina, want de categorie en titel komen in de URL voor. Daarnaast komen je keywords, die je natuurlijk in je titel van je post hebt staan, in de URL voor.

Heb je nu al een tijd je blog in gebruik dan kun je niet zomaar je opties naar zoekmachine vriendelijke permalinks wijzigen. Je nieuwe posts zouden dan wel linken, maar je oude links leveren allemaal foutmelding 404s (pagina niet gevonden) op. Wil je je blog migreren, gebruik dan de Permalinks Migration Plugin.

WordPress XML-sitemap

Plaats verder een XML-sitemap op je site, en gebruik daarvoor twee plugins:

De eerste plug-in genereert een XML sitemap voor je blog en pingt deze ook naar Google. De tweede plug-in maakt een sitemap pagina aan waarin overzichtelijk al je posts te vinden zijn.

Metatags – Waar te plaatsen ?

Uiteraard mag je de metatags op alle pagina’s plaatsen, dus niet alleen de eerste index. Zorg er wel voor dat iedere pagina zijn eigen relevante tags krijgt, met trefwoorden en begrippen die betrekking hebben op de inhoud van die ene pagina. Het lijkt misschien veel werk om voor iedere pagina aparte metatags te verzinnen maar je zult zien dat het werkt.

Lees verder op

https://www.metatags.nl/seo-marketing/seo-tips/metatags-in-een-cms/metatags-wordpress/