Je metatags zijn een belangrijk onderdeel van je website.
Allereerst help je zowel de zoekmachines als de zoekers om de juiste waarde toe te kennen aan je website als je elke pagina een meta title en een meta description meegeeft die goed samenvatten waar je pagina’s over gaan. Maar er zijn nog veel meer metatags die je kunt gebruiken om de zoekmachine en gebruikers de weg te wijzen naar jouw website.
Een SEO-specialist helpt je graag om metatags optimaal in te zetten, zodat je traffic naar je website genereert. Heb jij al wel eens een SEO-check gedaan om je metatags te laten controleren en optimaliseren?
Het belang van metatags: een voorbeeld
Stel, je bent letselschadejurist. Je staat mensen terzijde die door bijvoorbeeld een verkeersongeval gewond zijn geraakt en die nu juridische bijstand en advies nodig hebben. Je merkt dat veel mensen niet precies weten hoe het zit met de financiën: wat kost dat nu precies, juridische bijstand bij letselschade? En wat betaalt de verzekering wel, wat niet? Om de onduidelijkheid de wereld uit te helpen, schrijf je een uitgebreid artikel over deze kwestie.
Nu is het zaak dat je artikel bij de juiste doelgroep terechtkomt: de mensen die met deze vragen rondlopen. Om daarvoor te zorgen, gebruik je Google als ‘doorgeefluik’: door je artikel op de juiste manier aan Google te presenteren, trek je via Google je doelgroep naar je website.
Meta title en meta description
Allereerst helpen hier de bekende metatags: de meta title en de meta description. In de title geef je kort aan waar de pagina over gaat. Voor het artikel over wie wat betaalt in het geval van letselschade, kies je bijvoorbeeld voor een meta title als:
‘Letselschade: wat wordt vergoed, wat niet? | <Naam van je bedrijf>’
In de meta description vat je kort samen wat een gebruiker aan de pagina heeft, op welk antwoord de pagina antwoord geeft. Je schrijft bijvoorbeeld :
‘Letselschade: wie betaalt wat? Wat kost een letselschadejurist? Wat betaalt de verzekering? Letselschadejurist geeft uitleg. Lees het hier!’
In de meta title en meta description houd je rekening met zoekgedrag, oftewel met de zoektermen waarop potentiële klanten zoeken. Door die te verwerken in je meta title en description, zorg je voor herkenning doordat de zoektermen die een zoeker ingeeft, dikgedrukt zijn in de zoekresultaten. Ook let Google op de meta title: als daar de juiste zoektermen in staan, ziet Google een pagina eerder als relevant en maak je dus meer kans op een hogere plek in de zoekresultaten.
Andere metatags
Naast de meta title en meta description zijn er nog veel meer metatags die niet direct in het oog springen, maar die zeker bijdragen aan de vindbaarheid van je website via de zoekmachines. In het artikel over wie wat betaalt bij letselschade is het bijvoorbeeld belangrijk om de auteur duidelijk te vermelden met een ‘author’ metatag. Letselschade is een serieuze zaak, dus Google hecht er waarde aan als artikelen over zulk soort onderwerpen geschreven zijn door een autoriteit. Als jij als letselschadejurist dit artikel schrijft, is het artikel voor Google dus meer waard dan een artikel over hetzelfde onderwerp van een scholier.
Verder bepaal je aan de hand van metatags bijvoorbeeld dat de links die je eventueel op de pagina plaatst, bijvoorbeeld naar een auteurspagina op je eigen website of naar een bron buiten je website, wel of niet door de zoekmachine gevolgd worden.
Noem je in je artikel ook een evenement dat je organiseert om mensen uitleg te geven over de kosten en vergoedingen bij letselschade, dan zijn er ook metatags om dit evenement te markeren. Je kunt dan bijvoorbeeld aan zoekmachines duidelijk maken:
- Wat het onderwerp van het evenement is
- Wanneer het evenement plaatsvindt
- Waar het evenement gehouden wordt
- Hoeveel mensen er aanwezig mogen zijn
- Wie het evenement organiseert
- Etc.
Waar let een SEO-specialist op als hij METAtags checkt?
Een SEO-specialist weet precies welke metatags er zijn en hoe hij ze zo inzet dat Google jouw website goed snapt en op waarde weet te schatten. In een SEO-scan geeft de SEO-expert je antwoord op een aantal vragen, waaronder de vragen hieronder.
Meta title en meta description: welke eerste indruk maakt je website?
De eerste indruk kun je maar 1 keer maken. Van de eerste indruk die je website maakt op een zoeker als hij je op de zoekresultatenpagina van bijvoorbeeld Google of Bing ziet, hangt veel af. Klikt de zoeker door naar je website of niet? Je ziet: een goede, aansprekende meta title en meta description kunnen je pagina maken of breken.
Gebruik je de beschikbare metatags juist?
De ene metatag is de andere niet. Welke instructies geef je bijvoorbeeld voor verschillende pagina’s mee aan de zoekmachinecrawlers? Welke pagina’s wil je wel in de zoekresultaten tonen, welke niet? Welke linkjes in je content moet de zoekmachine wel volgen en welke niet? Een SEO-expert kent de reikwijdte en toepassingsmogelijkheden van metatags en zorgt er met metatags voor dat jouw website duidelijk leesbaar wordt voor de zoekmachines.
Heb je je website goed gestructureerd voor de zoekmachines?
Metatags zijn er om de data die je op je website plaatst gestructureerd te kunnen aanbieden aan zoekmachines. De zoekmachines kunnen dan de zoekers op hun beurt van duidelijke informatie voorzien in de zoekresultaten.
Bij een SEO-scan checkt je SEO-specialist of je de juiste metatags op de juiste plaats hebt gebruikt. Kun je data op je website op een gestructureerdere manier aanbieden aan zoekmachines met behulp van metatags?
Een SEO-scan is sowieso slim: dit is waarom
Een SEO-expert kan natuurlijk tijdens een SEO-check niet alleen op je gebruik van metatags letten. Hij kijkt tijdens de SEO-scan nog veel breder naar je website en geeft je antwoord op vragen als:
- Hoe staat het met mijn vindbaarheid in Google? Zijn mijn pagina’s goed zichtbaar en welke mogelijkheden heb ik om nog zichtbaarder te worden?
- Is mijn content juist geoptimaliseerd voor Google? Mis ik bepaalde pagina’s die bijvoorbeeld mijn concurrent wel heeft?
- Hoe ziet mijn backlinkprofiel eruit? Heb ik meer backlinks nodig om meer autoriteit op te bouwen?
Je ziet: met een SEO-specialist aan je zijde krijg je een helder beeld van je online groeimogelijkheden. Ben je klaar voor meer klanten en meer omzet? Doe dan zeker een SEO-scan! Bij veel online marketing bureau’s is zo’n scan gratis.