3 Trends in cyberbeveiliging die belangrijk zijn voor ondernemers

By in
133
3 Trends in cyberbeveiliging die belangrijk zijn voor ondernemers
Cyberbeveiliging is voortdurend in ontwikkeling. De strijd tussen hackers en beveiligingsleveranciers is elkaar de loef proberen af te steken, waardoor er constant nieuwe bedreigingen ontstaan – en innovatieve manieren om ze te bestrijden! In deze blog nemen we een kort overzicht met je door van enkele noemenswaardige trends op het gebied van cyberbeveiliging.

1. Cyberbeveiligingsrisico’s en telewerken

Vele ondernemingen zijn inmiddels begonnen met werknemers op afstand laten werken. Of ze nu thuis zijn of zich begeven in hun favoriete vakantieland, telewerken brengt nieuwe cyberbeveiligingsrisico’s met zich mee en is een van de meest besproken nieuwe trends op het gebied van cyberbeveiliging.

Dit komt omdat kantoren aan huis of onderweg vaak minder goed beveiligd zijn dan centrale kantoren, die over het algemeen beschikken over beter beveiligde firewalls, routers en een IT-beveiligingsteams die zich bezighoudt met het toegangsbeheer. Dit betekent dat ondernemers extra maatregelen moeten treffen om de bescherming van het bedrijfsnetwerk te optimaliseren. Denk hierbij aan de juiste voorlichting aan werknemers, multi-authenticatie en slimme allocatie van waardevolle gegevens die niet in de handen van een buitenstaander mogen eindigen.

2. Ransomware

Hoewel ransomware geen bedreiging is – het bestaat al meer dan 20 jaar – merken we wel dat het steeds meer in opkomst is. Hackers zijn zeer goed in het verbergen van kwaadaardige code en met behulp van ransomware kunnen hackers op een relatief gemakkelijke manier financiële winst te maken, wat de ontiegelijke verspreiding ervan verklaart.

Criminelen kunnen bij een ransomware-aanval vitale bedrijfsgegevens stelen en ze zelfs versleutelen om ze ontoegankelijk te maken. Vervolgens is er een hoge kans dat cybercriminelen de desbetreffende organisatie chanteren en dreigen persoonsgegevens vrij te geven tenzij er losgeld wordt betaald. Gezien de gevoelige gegevens die op het spel staan en de financiële gevolgen van het betalen van het losgeld, zijn dergelijke cyberdreigingen een enorme last voor ondernemers. Dit is waarom een samenwerking met een cyberveiligheid bedrijf van vitaal belang kan zijn om de optimale bescherming van het bedrijfsnetwerk te waarborgen en de kansen op inbreuk te minimaliseren.

3. Cloudbeveiligingsrisico's

Cloudgebaseerde kwetsbaarheden blijven een van de meest nauwlettende ontwikkelingen in de cyberbeveiligingsindustrie. Steeds meer zien we bedrijven volledig vertrouwen op cloud-gebaseerde diensten en infrastructuur, wat mogelijke gevolgen kan hebben voor de veiligheid van organisaties.

Natuurlijk is het zo dat clouddiensten veel voordelen bieden. Denk maar aan schaalbaarheid, efficiëntie en kostenbesparingen. Maar de wereldwijde adoptie ervan maakt ze ook een interessant doelwit voor aanvallers. Gebrekkige cloudinstellingen zijn een belangrijke oorzaak van gegevensinbreuken en ongeoorloofde toegang, evenals onveilige interfaces en het kapen van accounts.

Ondernemingen die gebruik maken van clouddiensten, moeten zorgen voor naleving van de regelgeving in verschillende rechtsgebieden, voldoende IT-expertise vergaren om aan de eisen van cloud computing te voldoen en insider-bedreigingen, veroorzaakt door ongeoorloofde toegang op afstand, zwakke wachtwoorden en niet-vertrouwde netwerken, proactief proberen te voorkomen.

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *