Bovenaan prijken in de zoekresultaten van Google is voor veel ondernemingen een onbereikbaar lijkende utopie. Dit terwijl het gros van de ondernemers wel degelijk het belang ziet van een prominente plek in de resultatenlijst van de zoekmachinegigant en hier ook in wil investeren. Het zorgt namelijk voor meer exposure, meer conversie én uiteindelijk dus meer succes.
Om zo ver te komen heb je een goede strategie nodig en daarvoor heb je op zijn beurt weer kennis van zaken nodig. Om maar te beginnen met het kiezen van de juiste zoekwoorden voor je advertenties. Deze zijn bepalend voor het succes. Hoe je dat doet? In dit artikel geven we je een aantal belangrijke tips.
Welk zoekwoord gebruik je?
Om een succesvolle advertentie te maken, moet je voor het juiste type zoekwoord kiezen. Je hebt de keuze uit vier verschillende categorieën van zoekwoorden. Elke categorie kan werken, maar dat is volledig afhankelijk van het doel. Er is helaas dus niet één goed antwoord. Dat zou het natuurlijk wel een stuk makkelijker maken. We leggen de drie opties uit, zodat je tóch kan bepalen wat voor jouw campagne werkt:
- Een exact zoekwoord: Wanneer je gebruik maakt van exacte zoekwoorden, zal je deze aan moeten geven met de rechthoekig haken. Denk bijvoorbeeld aan ‘[marketing bureau Utrecht]’. De advertentie wordt dan alleen getoond bij zoekopdrachten die exact overeenkomen of minimale grammaticale fouten of spelfouten bevatten. Extra woorden in de zoekopdrachten zorgen er dus ook voor dat de advertentie niet getoond wordt.
- Een woordgroep: bij woordgroepen wordt de advertentie getoond als de zoekopdracht overeenkomt met de gekozen woordgroep of een die daar sterk op lijkt. Woordgroepen worden aangeduid met hoge aanhalingstekens. Bijvoorbeeld “marketing bureau Utrecht”. De advertentie wordt getoond als de zoekopdracht de woordgroep bevat. Dus ook als er wordt gezocht op “online marketing bureau Utrecht”.
- Breed zoeken: breed zoeken zorgt ervoor dat de advertentie wordt weergegeven als de zoekopdracht gerelateerd is aan de term die jij hebt opgegeven of als de opdracht spelfouten, grammaticale fouten of synoniemen bevat.
Het belang van uitsluitingszoekwoorden
Naast het opgeven op welke zoekwoorden je gevonden wil worden, heb je ook de mogelijkheid om Google Ads te vertellen waar je absoluut NIET op gevonden wil worden. Dit wordt het uitsluiten van zoektermen genoemd. Als je bijvoorbeeld uitsluitend nieuwe auto’s verkoopt, dan wil je niet dat mensen die een occasion willen kopen op jouw advertentie klikken. Dat kost je namelijk weer geld per klik en dat is zonde.
Bij een goede Google Ads-campagne komt naast een goede zoekwoordstrategie nog heel veel meer kijken. Verdiep je bijvoorbeeld in biedstrategieën, CPC’s of doelgroepen. Of kijk of je Google Ads kan uitbesteden, zodat je de volledige focus kan houden op jouw business.