XML Sitemap

XML sitemap informatie

Een sitemap is een bestandje dat een lijst met alle interne URL’s van een website bevat. Dit bestandje heeft als bestandsnaam XML. Het voorziet grote zoekmachines met informatie over URL’s op een website die ze anders zelf niet hadden kunnen vinden.

Om te kunnen begrijpen wat een xml sitemap is moet je ook begrijpen hoe zoekmachine crawlers werken (ze worden ook wel spiders, web crawlers of bots genoemd of specifiek de Google of Bing Crawler).

Een XML sitemap bestand maken voor je SEO

De eerste keer dat een zoekmachine spider of bot langskomt om je site te indexeren zal er begonnen worden het het downloaden en ontleden van het robots.txt bestand.

  • ze analyseren de regels die in het bestand zijn gedefinieerd om te zien welke URL’s ze mogen downloaden
  • als de robots.txt het toestaat downloaden ze de root van de website, die ziet er zo uit: https://www.voorbeeld.nl
  • ze analyseren de inhoud van de pagina en halen er voornamelijk de lijst met interne links  uit
  • al deze interne links worden op hun beurt gedownload (tenminste als de regels van het robots.txt bestand dit niet verbieden), en hun interne links worden eruit gehaald
  • het proces van downloaden en analyseren van links gaat door totdat er geen andere nieuwe links meer zijn om eruit te halen

Opmerking: als een specifieke URL niet toegankelijk is vanuit de root of onderdeel uitmaakt van andere links, kan een robot deze niet op magische wijze vinden. Het is de reden waarom XML sitemaps oorspronkelijk zijn ontstaan: zodat de webmaster van een website robots de URL’s kan geven die ze niet alleen konden vinden.

Hoe maak je een sitemap.xml

Er zijn 3 manieren om een sitemap aan te maken :

  • handmatig, door een XML bestand te maken. Deze methode wordt eigenlijk niet aanbevolen, tenzij je weet wat je doet. Gebruik ten minste een XML editor om zo’n bestand aan te maken.
  • door een ontwikkelingsproces toe te passen op je website: deze methode is erg krachtig en houdt rekening met alle problemen en bijzonderheden van je website. Let wel op het maximale aantal URL’s die in de sitemap kunnen worden opgenomen. Soms zal je ze in meerdere bestanden moeten opsplitsen.
  • door software te gebruiken die automatisch een sitemap aanmaakt. Bijvoorbeeld door WordPress en Yoast te gebruiken. Dit kost bijna geen tijd en de resultaten zien er professioneel uit.

Betaalbaar & Effectief

Wij leveren betaalbare SEO services die snel en effectief zijn.

Heb je professionele
SEO hulp nodig?

Neem contact op met onze product specialisten of maak een afspraak om je vragen te bespreken!

SEO & Online Marketing blog

Het belang van een goede internet verbinding

Het belang van een goede internet verbinding

Een goede internetverbinding is belangrijk om verschillende redenen. Ten eerste is het vandaag de dag noodzakelijk om toegang te hebben…
Hoe bouw je in 6 eenvoudige stappen een Dropshipping winkel met WordPress

Hoe bouw je in 6 eenvoudige stappen een Dropshipping winkel met WordPress

Het maken van een dropshipping winkel met WordPress is niet moeilijk als men weet wat de juiste procedure is. WordPress…
Starten met contentmarketing, zo doe je dat!

Starten met contentmarketing, zo doe je dat!

Contentmarketing is een must als je jouw doelgroep online wilt bereiken om leads en klanten te genereren. Maar contentmarketing kost…